Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Voorjaar Paardenarts.nl- Dymphie van den Bergh - Made On Ameland

De dagen worden weer langer en de zon gaat weer schijnen. Het dagritme verandert, je paard mag de wei weer in en krijgt eindelijk weer vers gras te eten. Misschien is je merrie wel drachtig en heb je straks een veulentje.

Zo komt elk voorjaar weer met veranderingen voor jou en je paard. Deze veranderingen zijn niet allemaal zonder risico’s. Voorjaarsgras kan bijvoorbeeld tot diarree, koliekverschijnselen en zelfs hoefbevangenheid leiden. Krijgt je paard sowieso wel de juiste voeding? En hoe bereid je je eigenlijk voor op de komst van een veulen? 

Je vindt hier een selectie van onze eerder gepubliceerde artikelen over veel in het voorjaar voorkomende aandoeningen, de overgang van stal naar weide, voeding en voortplanting. 

Voorjaar in de wei

De weide wordt weer groen en er duiken overal weer planten, bloemen en insecten op. Je paard kan waarschijnlijk niet wachten om de wei in te gaan en vers (voorjaars)gras te eten. Er zijn echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden nu je paard weer meer naar buiten gaat. Daarover gaan de volgende artikelen:

In en om de wei

Beestjes…

merrie-met-veulen-in-de-wei-header2-627x217

Voortplanting

Is je merrie drachtig of is dat op korte termijn de bedoeling? Hoe kies je dan de juiste hengst? Of is er onlangs een veulen geboren en wil je weten wat daar allemaal bij komt kijken? Hoe verloopt de geboorte van een veulen? Wat kan er misgaan? Antwoorden op deze vragen en meer vind je in deze artikelen:

Dracht

Geboorte

En meer…

Deze artikelen vind je ook terug in Rubriek Voortplanting

weiland-header-627x213

Voeding

Er staat weer gras op het menu! Een goed moment om het rantsoen van je paard eens onder de loep te nemen. Krijgt je paard wel alle benodigde voedingsstoffen binnen? En is hij of zij niet te mager of te dik? Hoe pas je het rantsoen aan nu hier weer gras bij komt? Als je hier meer over wilt weten, lees dan de volgende artikelen:

Lees ook meer in Rubriek Voeding 

Namens Team Paardenarts.nl:
Geniet van de lente!

Lees hier alle artikelen die met voorjaar te maken hebben

 

Illustratie door Dymphie van den Bergh, Made On Ameland