Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Wil je weten hoe je het gewicht van je paard zo nauwkeurig mogelijk kunt bepalen? Of hoe je de conditie van je paard kunt beoordelen door te voelen of je paard goed in zijn spieren zit of juist te dik is?

Er zijn veel situaties waarin het gewicht van een paard of pony een belangrijke rol speelt. Zo kan een dierenarts aan de hand van het juiste gewicht medicijnen beter doseren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor toediening van ontwormingsmiddelen, waarbij onderdosering resistentie in de hand kan werken.

In deze rubriek o.a. een handig overzicht van meetmethoden voor het gewicht van je paard, praktische kennisartikelen en een instructievideo voor het uitvoeren van een body condition score.

Instructievideo

Bepaal het gewicht van je paard

Door elke 4-6 weken de BCS te beoordelen, kan het rantsoen of de training tijdig bijgesteld worden om te grote veranderingen (te dun of te dik) te voorkomen.

Instructievideo

Body Condition Score (BCS)

Beoordeel zelf de conditie van je paard

De Body Conditon Score (BCS)  beoordeel je volgens een vast patroon. Je bekijkt het gehele paard en voelt op 6 voorkeurslocaties de vetbedekking. Op basis van wat je ziet en voelt, geef je een beoordeling. Door bij veel paarden de vetbedekking te voelen en dit te bespreken met een deskundige (dierenarts), leer je gradaties te maken in veel en weinig vetreserve.

Dr. Anneke Hallebeek (specialist veterinaire diervoeding) legt je in deze praktische instructievideo uit hoe de BCS in zijn werk gaat.

Voor jij je paard gezond? Test nu jouw voerkennis!

Ontdek wat jij van gezonde paardenvoeding weet.
Maak jij de juiste voerkeuze voor jouw paard? Weet je wat je paard nodig heeft en hoe zijn spijsvertering werkt?

Doe de Veterinaire Kennisquiz en ontvang jouw score & leuke toepasbare tips voor jouw paard van Dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding.