Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Er zijn verschillende manieren om het gewicht van je paard te berekenen. Ten opzichte van de gewichtsformule en het gewichtsmeetlint is de paardenweegschaal de meest nauwkeurige manier om het gewicht van je paard te bepalen. De paardenweegschaal is makkelijk in gebruik, al moeten sommige paarden er wel een beetje aan wennen om netjes op het weegvlak te staan. Gelukkig hebben paardenweegschalen doorgaans een stabilisator die een nauwkeurige weging mogelijk maakt, zelfs als het paard niet goed stil staat. De meeste paardenweegschalen hebben een bereik tot zo’n 1.500 kilo en kunnen het gewicht van je paard tot op een halve kilo nauwkeurig wegen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld een nauwkeurige dosering van medicatie of rantsoen.

Soorten paardenweegschalen

Er zijn verschillende typen paardenweegschalen op de markt. Ze kunnen verschillen in het weegbereik en de meetnauwkeurigheid en er zijn zowel mobiele als ingebouwde varianten. Ingebouwde weegschalen worden met de grond gelijk gemaakt zodat paarden makkelijk op het weegvlak kunnen stappen. Deze zijn echter niet te verplaatsen. Mobiele weegschalen zijn demontabel en makkelijk mee te nemen. Deze zijn niet met de grond gelijk en hebben dus een klein opstapje. Ook bestaan er weegschalen met of zonder extra reling om het paard makkelijker binnen het weegvlak te houden. Let wel op: een reling kan natuurlijk ook risico’s met zich meebrengen als een paard angstig is (net als het tussenschot in een trailer).

Tips bij het gebruik van de paardenweegschaal:

  • Zorg ervoor dat het paard rustig is (neem de tijd om je paard aan de weegschaal te laten wennen om ongelukken te voorkomen).
  • Zorg ervoor dat een paard met vier benen op het weegvlak staat.
  • Verwijder het tuig van je paard voor het wegen of trek dit gewicht af van het totaalgewicht.

Waar vind ik een paardenweegschaal?

Helaas zijn locaties met een paardenweegschaal schaars en zijn ze vaak te kostbaar om zelf aan te schaffen. Grote klinieken beschikken doorgaans wel over een paardenweegschaal en soms zijn ze op hippische evenementen te vinden. Om zonder weegschaal toch het gewicht van je paard te kunnen bepalen kun je gebruik maken van een gewichtsmeetlint of een gewichtsformule. Ook kun je kijken of er een weegbrug bij jou in de buurt is.

Video

Gelders Paard Tasja wordt gewogen op de paardenweegschaal

Weegbruggen

Op diverse plaatsen in het land – vaak langs een (snel)weg, bij een tankstation of bij een industrieterrein – vind je (doorgaans betonnen) weegbruggen voor bijvoorbeeld vrachtwagens. Deze weegbruggen kunnen ook gebruikt worden om het gewicht van een paard te schatten. Je rijdt dan met auto, trailer en paard op de weegbrug en meet het totale gewicht. Daarna weeg je de auto en de trailer nogmaals, dit keer zonder het paard. Het verschil in gewicht tussen beide wegingen is het geschatte gewicht van je paard. Let wel op dat je paard veilig is op het terrein om ongelukken te voorkomen (en neem een poep-schepper mee!).

Een groot nadeel van een weegbrug voor vrachtwagens is dat deze niet nauwkeurig genoeg weegt om het exacte gewicht van je paard te bepalen. Deze weegbruggen hebben een groot weegbereik (tot soms wel 80 ton), maar zijn ook minder nauwkeurig. Het is dus handig om van te voren even te bellen om te vragen of paarden op het terrein welkom zijn en hoe nauwkeurig de weegbrug weegt. Zo kan het zijn dat je paard bijvoorbeeld 20 kilo meer of minder weegt dan de weegbrug aangeeft.