Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Je kunt het gewicht van je paard op verschillende manieren bepalen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een paardenweegschaal of het gewicht berekenen aan de hand van een formule. Een simpelere methode is het gebruik van een gewichtsmeetlint. Op zo’n meetlint staan zowel centimeters als kilogrammen. Je meet hiermee de borstomtrek van het paard en kunt vervolgens aflezen hoe zwaar je paard ongeveer is. Deze methode is eenvoudig in gebruik, maar doorgaans wel minder nauwkeurig dan een weegschaal of een gewichtsberekening met een formule.

Een stappenplan voor het gebruik van een gewichtsmeetlint:

Stap 1:

Het is belangrijk dat je paard ‘vierkant’ en dus symmetrisch staat, het gewicht over 4 benen gelijk verdeeld heeft en de borstkas recht houdt. Zorg ervoor dat het paard voor zich kijkt.

Stap 2:

Plaats het meetlint om de borstkas van het paard op de plek van de singel (paarse lijn in de afbeelding). Het meetlint plaats je vlak achter de schoft en achter de voorbenen.

Stap 3:

Meet de borstomtrek van het paard door het lint aan te trekken. Zorg er hierbij voor dat de huid net niet ingedrukt wordt en wacht totdat het paard uitademt. Op het meetlint lees je nu de borstomtrek in centimeters af met daarnaast het bijbehorende gewicht in kilogrammen.

Introductievideo

Hoe bepaal je het gewicht van je paard met een gewichtsmeetlint?

Afwijking gewichtsmeetlint

Gewichtsbepaling door middel van een gewichtsmeetlint kan doorgaans een afwijking van 5 á 10% geven ten opzichte van het werkelijke gewicht. Het geschatte gewicht ligt dan vaak iets te laag. Bij pony’s kleiner dan 1 meter wordt het gewicht juist te hoog ingeschat ten opzichte van het werkelijke gewicht.

Wanneer het gewicht gemeten wordt voor het doseren van medicatie zoals wormenkuren is het beter om 10% bij het geschatte gewicht op te tellen om het risico op onderdosering te vermijden. Beter iets teveel dan iets te weinig.

Waar koop je een gewichtsmeetlint?

Gewichtsmeetlinten zijn verkrijgbaar bij de meeste ruitersportzaken en agrarische winkels.

Paardenarts.nl - Meetlintinstructie mini paard 2
Meetlintinstructie Paardenarts.nl: dit paardje heeft een borstomtrek van 99 cm. Op het meetlint lees je af dat het paardje dan ongeveer 109 kilo zal wegen.