Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 4 minuten

De PPID-bloedtest is essentieel voor zowel het diagnosticeren als voor het management tijdens het verdere verloop van PPID.

PPID, voorheen ‘ziekte van Cushing’, is een aandoening waaraan veel paarden lijden en is in veel gevallen de oorzaak van hoefbevangenheid. Maar ook bij vage klachten als spierverlies en verminderd presteren kan PPID de oorzaak zijn.

Het is  belangrijk om PPID bij je paard of pony tijdig vast te stellen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Je dierenarts kan eenvoudig bloedonderzoek bij je paard uitvoeren om te bepalen of je paard PPID heeft. De PPID-test kan het hele jaar door gedaan worden, bij verschijnselen van PPID zoals hoefbevangenheid, maar ook om medicatie in te stellen 6 weken na aanvang van therapie en ter controle van een lopende behandeling. Je dierenarts kan je hierover het beste adviseren.

 

Hoe weet je of het zinvol is om een PPID-test bij je paard te laten doen?

In dit artikel veel praktische informatie over de test en werkwijze.

Wist je dat?

Ongeveer 15-30% van de paarden ouder dan 15 jaar heeft PPID

Ondanks het feit dat PPID meestal bij paarden ouder dan 15 jaar wordt gediagnosticeerd, wordt het ook regelmatig bij jongere paarden gevonden.

Wat is PPID en hoe herken ik dit bij mijn paard?

‘Pituitary Pars Intermedia Dysfunction’ (PPID) is een aandoening waarbij de aanmaak van hormonen wordt ontregeld. Wanneer de normale hormoonaanmaak wordt verstoord kan dit zich uiten in allerlei ziekteverschijnselen.

 

Symptomen

De meest opvallende symptomen van PPID zijn:

 • Verandering van vacht: vol en lang krullerig haar of slecht verharen
 • Hoefbevangenheid
 • Verandering van lichaamsbouw door:
  • spierverlies; ondermeer bij de rug en de buik (er kan een ‘hangbuik’ ontstaan)
  • vetophoping op bepaalde plekken zoals vet boven de ogen.

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Sloomheid (lusteloosheid/verminderde prestaties)
 • Overmatig drinken en plassen
 • Terugkerende infecties door een verminderd immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid.

 

TIP | Bekijk ook de video over PPID

Video: PPID bij paarden

Deze video geeft inzicht in de ziekte PPID (Pituitary Pars Intermedia Disfunction) bij paarden en de behandeling daarvan.

Een paard met PPID kan één of meerdere van deze verschijnselen tonen of geen. Ieder paard is uniek en kan PPID dan ook weer anders tonen. PPID is een aandoening die in de loop van de tijd langzaam verergert. In het beginstadium zijn de symptomen vaak minder specifiek en kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien of toegeschreven worden aan het verouderingsproces van het paard. Zo kan het zijn dat een paard de aandoening al heeft zonder nog verschijnselen te tonen. Naarmate de aandoening langer aanwezig is wordt het risico steeds groter dat het paard ook andere (ernstigere) verschijnselen krijgt.

Wist je dat?

Hoefbevangenheid wordt in ongeveer 90% van de gevallen veroorzaakt door een hormoonafwijking zoals PPID en/of EMS.

PPID is tegenwoordig goed te behandelen | Test je paard tijdig op PPID

PPID is nog niet te genezen, maar met medicatie is de ziekte wel goed onder controle te houden. Door er op tijd bij te zijn kan de aandoening met behulp van medicatie bedwongen worden, nog voordat er ernstigere verschijnselen zoals hoefbevangenheid of infecties ontstaan.

Paardenarts.nl - PPID voor en na de behandeling - foto Boehringer Ingelheim 2
Voor en na behandeling tegen PPID

Hoe weet ik of ik mijn paard moet laten testen?

 • Heb je een paard dat hoefbevangen is en/of één of meerdere van de hierboven genoemde verschijnselen vertoont?
  Neem dan contact op met je dierenarts om te overleggen of een PPID-test raadzaam is.
 • Heb je een paard van 15 jaar of ouder?
  Overleg dan met je dierenarts of je paard ziekteverschijnselen heeft en een PPID-test nodig is om tijdig in te grijpen en problemen voor te blijven.
 • Tip! Doe de PPID-Check en kom erachter in 13 vragen of het verstandig is om je paard te laten testen op PPID
  Naar de PPID-Check

Test je kennis over PPID

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), is een aandoening waaraan veel paarden lijden. Wat weet jij van PPID bij paarden?

Doe de Veterinaire Kennisquiz en ontvang jouw score & de goede antwoorden in je mailbox!

Diagnostiek | Hoe werkt de PPID-test?

Bij PPID produceert de hypofyse in de hersenen te veel van een aantal hormonen, waaronder het stofje ACTH. De meest gebruikte test om PPID te bepalen maakt hier gebruik van door het ACTH-gehalte in het bloed te meten.

De test is er op gericht om de hoeveelheid ACTH in het bloed te bepalen. Hiervoor zal de dierenarts een buisje bloed bij je paard afnemen. Wanneer het bloed is afgenomen wordt het bloedbuisje gekoeld zodat het ACTH stabieler blijft. Eenmaal op de praktijk zal de dierenarts het bloed gekoeld verzenden naar het laboratorium waar de test wordt uitgevoerd. Het laboratorium stuurt de uitslag binnen 2 à 5 werkdagen naar je dierenarts. De resultaten van het bloedonderzoek worden vergeleken met de normale ACTH-waarden die worden gemeten bij niet zieke paarden. Op deze manier kan bevestigd worden of het paard daadwerkelijk PPID heeft.

Goed om te weten!

De PPID-test kan in principe het hele jaar uitgevoerd worden.

De uitslag

Je dierenarts zal altijd zowel de uitslag als het klinisch beeld van je paard bekijken. Om de uitslag goed te interpreteren zal hij/zij rekening moeten houden met wanneer het bloed is afgenomen. Welk moment op de dag was dit, welk moment in het jaar en had het paard op dat moment bijvoorbeeld last van stress?

De ACTH normaalwaarden zijn seizoengevoelig en schommelen door het jaar heen. Zo is het ACTH niveau in het bloed van zowel gezonde als paarden met PPID hoger in de maanden augustus t/m oktober. Deze toename heeft te maken met de hormonale aanpassingen in het paardenlichaam ter voorbereiding op de wintermaanden. Bij paarden met PPID stijgt de ACTH concentratie in het najaar flink, en wel zoveel meer dan bij gezonde paarden dat het aantonen van PPID in deze maanden het makkelijkst is.

Het is ook verstandig om paarden die PPID hebben en op medicatie staan regelmatig te blijven controleren. Met de test kan gecontroleerd worden of de dosis hiervan aangepast moet worden. Wordt er te weinig medicatie gegeven dan kan het paard weer verschijnselen gaan vertonen. PPID kan verergeren en om meer medicatie gaan vragen. De dierenarts bepaalt samen met de eigenaar de optimale dosis.

Meer informatie

Voor meer informatie over PPID kun je terecht op:
https://horse-care.nl/gezondheid/ppid/

Chipnummer zoeken

Vul het chipnummer in en vind de gegevens bij het paard.
Meer info

Gerelateerde rubrieken