Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 5 minuten

Stel: je paard zweet hevig over het hele lichaam, gaat steeds staan en weer liggen en kijkt vaak naar de buik; het lijkt op koliek. Na onderzoek door de dierenarts besluit je naar de dichtstbijzijnde paardenkliniek te gaan voor verder onderzoek en behandeling. In de kliniek wordt een liggingsverandering van de dikke darm geconstateerd. Er moet direct worden geopereerd om het leven van je paard te redden. Nadat je paard in de dagen na de operatie onder toezicht van dierenartsen heeft gestaan en intensieve behandeling en ondersteuning heeft gekregen mag hij weer mee naar huis. Je bent blij dat hij nog leeft. Gelukkig heb je een goede paardenverzekering afgesloten en blijkt het grootste deel van de kosten gedekt. Een koliekoperatie kan snel oplopen in kosten, dan is het fijn dat je een verzekering hebt waar je op terug kunt vallen.

 

Er zijn verschillende verzekeringen voor paarden die de financiële risico’s flink kunnen beperken. Afhankelijk van de wens van de eigenaar en het gebruiksdoel van het paard kunnen zo van bevruchting tot crematie dierenartskosten afgedekt worden. We zetten in dit artikel diverse paardenverzekeringen voor je op een rij.

EFO Paardenverzekering logo

Ook hebben we (onze business partner) EFO Paardenverzekering gevraagd om ons een kijkje in de keuken te geven over hoe het verzekeren van een paard bij hen in zijn werk gaat en welke verzekeringen zij aanbieden. Daarnaast beantwoorden zij de meest gestelde vragen over het verzekeren van je paard.

Waarom een paardenverzekering?

Met het afsluiten van een verzekering voor een paard kan een eigenaar financiële risico’s verkleinen. Dit kan een ziektekosten- of schadeverzekering zijn, maar ook een overlijdensverzekering. Zo heb je bij EFO Paardenverzekering heb je keuze uit 3 basisverzekeringen. Afhankelijk van de verzekering wordt er een bedrag uitgekeerd in geval van overlijden of blijvende ongeschiktheid voor een gebruiksdoel als gevolg van een acuut verlopende ziekte of ongeval.

In dit artikel lees je meer over verschillende typen paardenverzekeringen en waar je als eigenaar op moet letten bij het afsluiten van een verzekering. Belangrijk bij het maken van de juiste keuze: bedenk vooraf wat je precies wilt verzekeren en laat je daarbij goed informeren over de verzekeringsvoorwaarden.

5 Redenen om je paard te verzekeren

Door: EFO Paardenverzekering

 1. Je kunt elk paard verzekeren of deze nou € 750,- waard is of twee ton
 2. Je kunt je paard beter verzekeren dan een spaarpotje aanleggen:
  Stel dat je paard koliek krijgt dan kan het nog vrij lang duren voordat je deze kosten bij elkaar gespaard hebt.
 3. Je bepaalt altijd zelf wat er met je paard gebeurt, mocht je paard ongeschikt worden voor zijn gebruiksdoel.
 4. Door onze verschillende basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen is er altijd een passende verzekering voor jou.
 5. Je kunt met een gerust hart gaan slapen, want het is fijn om te weten dat als er iets met je paard gebeurt de verzekering bijspringt.

 

Lees er meer over in de blog van EFO

Typen verzekeringen

Het verschilt per verzekeringsmaatschappij hoe een verzekering precies genoemd wordt en wat de verzekeringsvoorwaarden zijn. Net als bij humane (voor mensen) ziektekosten- en schadeverzekeringen is er bij paardenverzekeringen over het algemeen sprake van een basisverzekering, welke kan worden uitgebreid aanvullende verzekeringen (bijv. voor peesblessures, fysiotherapie, diefstal, brand en hemelvuur).

Over het algemeen kun je paardenverzekeringen als volgt indelen:

 • Basis- en/of schadeverzekering
 • Collectieve verzekering
 • Ziektekosten- of aanvullende verzekering
 • Tijdelijke aanvullende verzekering

Basis- en/of schadeverzekering

Een basisverzekering (ook wel levens- of doodverzekering genoemd) dekt het plotseling overlijden of de noodgedwongen euthanasie van een paard. Dit type verzekering kan worden uitgebreid (of al zijn gecombineerd) met een schadeverzekering voor blijvende ongeschiktheid voor een bepaald gebruiksdoel door ziekte, een ongeval of kreupelheid (voor bijvoorbeeld dekhengsten of sportpaarden). De waarde van het paard wordt geheel of gedeeltelijk gedekt, afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden. Ook diefstal kan onder dit type verzekering vallen, dit verschilt per verzekeraar.

Een kijkje in de keuken bij EFO Paardenverzekeringen

EFO heeft 3 basisverzekeringen welke je kunt uitbreiden met aanvullende verzekeringen:

 1. Schadeverzekering Uitgebreid
 2. Schadeverzekering Beperkt
 3. Overlijdensverzekering

EFO Paardenverzekering: “Wil je graag zo min mogelijk risico’s lopen met je paard en wil je dat zaken zoals ziekte, blijvende blessures en kreupelheid ook zijn meeverzekerd?

 

Dan kun je kiezen voor onze Schadeverzekering Uitgebreid (A-tarief). Met deze verzekering is je paard voor alle vormen van risico’s verzekerd. Een soort ‘Allrisk’ verzekering voor je paard dus.

De Schadeverzekering Beperkt (B-tarief) wordt veel afgesloten door mensen met wedstrijdpaarden. Je vindt het belangrijk dat de verzekering dekking biedt bij verlies van je paard door een ongeval of acuut verlopende ziekte. Ook als je paard blijvend ongeschikt wordt door een ongeval keert deze verzekering uit.

Je hoopt natuurlijk dat je paard gezond en gelukkig oud wordt, maar een paard kan helaas ook vroegtijdig overlijden door ziekte of een ongeval. Kom jij in dat geval liever niet voor hoge kosten te staan? Dan kun je je gezonde paard verzekeren tegen overlijden. De EFO Overlijdensverzekering is goed betaalbaar en keert uit als je paard overlijdt door een ongeval of acuut verlopende ziekte.

Naast een basisverzekering kun je nog een of meer aanvullende verzekering(en) afsluiten zoals een ziektekostenverzekering of diefstal en brand.”

– advertentie –
EFO legt dit aan de hand van deze video duidelijk uit:

Video: De producten van EFO

Collectieve verzekering

Bij diverse verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om bijvoorbeeld vanaf tien willekeurige paarden collectief te verzekeren. Dit kan interessant zijn voor handels- of sportstallen waar een groot verloop is binnen de paardenstapel. Doorgaans zijn hier meer specifieke voorwaarden aan verbonden.

EFO Paardenverzekering:

“Vanaf 10 paarden is het mogelijk om bij ons collectief te verzekeren en te profiteren van aantrekkelijke kortingen. We informeren je graag over de premies en voorwaarden.”

Ziektekostenverzekering of aanvullende verzekering

Binnen deze verzekering(en) vallen de veterinaire kosten als gevolg van ongevallen, blessures en ziekte. Voor vrijwel iedere ziektekostenverzekering geldt een bepaald eigen risico; de kosten zullen meestal niet volledig worden vergoed. Er bestaan grote verschillen tussen de dekkingen van de diverse (aanvullende) ziektekostenverzekeringen.

Welke keuze je hierin maakt, is aan jou en afhankelijk van de situatie van jouw paard. Denk vooraf goed na over o.a. de volgende vragen:

 • Wat wil je precies verzekeren (waar maak je je zorgen over?)
 • Welk gebruiksdoel heeft je paard?
 • Welke specifieke risico’s gelden er voor de situatie van jouw paard?
 • Welke premie past in jouw budget en welk eigen risico zou je willen betalen?

Kijk daarbij ook naar passende aanvullende ziektekostenverzekeringen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, orthopedisch hoefbeslag en bepaalde onderzoeksmethoden zoals MRI- of CT-scan.

EFO Paardenverzekering:

“Aanvullend op de basisverzekeringen is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Ziektekosten bij je paard kunnen behoorlijk oplopen bij bijvoorbeeld een koliekoperatie. Dan is het fijn om te weten dat je je voor deze kosten kunt verzekeren. Maar ook wanneer er brand uitbreekt of je paard wordt gestolen heeft EFO Paardenverzekering hier een aanvullende verzekering voor.”

Overige aanvullende verzekeringen

Uitvaartverzekering, crematieverzekering

Brand- en blikseminslag (brand- en hemelvuur) verzekering

Diefstalverzekering

Tijdelijke aanvullende verzekeringen

Vrucht- of veulenverzekering

Het is al mogelijk om een ongeboren veulen te verzekeren tot en met enkele maanden na de geboorte. De eigenaar verzekert het veulen/de vrucht voor overlijden of blijvende ongeschiktheid. Hoelang het veulen na geboorte verzekerd blijft verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Het volgende wordt verzekerd:

 • Doodgeboren veulen
 • Overlijden van het veulen binnen enkele dagen tot enkele maanden na de geboorte
 • Blijvende ongeschiktheid van het veulen voor een vooraf beschreven gebruiksdoel

EFO Paardenverzekering:

“Wij bieden twee veulenverzekeringen aan: de Ongeboren veulenverzekering Beperkt en Uitgebreid. De dekking start 1 maand voor de verwachte geboortedatum van het veulen en eindigt 4 maanden na de geboorte van het veulen. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde.”

– advertentie –
Bekijk de video van EFO Paardenverzekeringen
‘Ongeboren veulenverzekering, hoe zit dat?’:

Video: Veulenverzekering EFO

Operatieverzekering of narcose-risicoverzekering

Operatieverzekering: castratie

Vrijwel iedere paardenkliniek of -praktijk biedt de mogelijkheid een paard te verzekeren voor specifieke risicovolle operaties (die geen spoed betreffen). Een operatieverzekering dekt doorgaans alleen het overlijden van het paard tijdens de narcose of als gevolg van complicaties binnen een aantal dagen na de operatie, dus niet de kosten van de operatie zelf.

Het paard wordt voorafgaand aan een operatie eerst onderzocht (pre-anaestetisch onderzoek) om een indicatie te geven van het eventuele narcoserisico. Eventueel is aanvullend onderzoek nodig om het functioneren van bepaalde organen te beoordelen (bijv. hartfilmpje, bloedonderzoek, mestonderzoek e.d.)

Een voorbeeld van een operatieverzekering is de castratieverzekering. Deze verzekering dekt zaken als blijvende ongeschiktheid of overlijden als gevolg van de uitgevoerde castratie.

EFO Paardenverzekering:

“Bij EFO Paardenverzekering kun je een aparte castratieverzekering afsluiten. Hier verzeker je de risico’s van de gevolgen van een castratie operatie.”

Transportverzekering

Transport van je paard naar bijv. het buitenland brengt risico met zich mee. Een transportverzekering kan dan uitkomst bieden. Het betreft een maatwerk verzekering omdat de omstandigheden (en daarmee gepaard gaande risico’s) per transport kunnen verschillen.

Tot slot bestaan er ook verzekeringen voor ongevallen van de ruiter/verzorger van het paard en voor paardgerelateerde zaken als harnachement, paardentrailers en rijtuigen. Deze verzekeringen zullen we in dit artikel niet verder toelichten.

Voorwaarden voor het afsluiten van een verzekering

Elke verzekeringsmaatschappij heeft eigen specifieke voorwaarden voor het afsluiten van een verzekering. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de te verzekeren financiële waarde van het paard en de risico’s die moeten worden gedekt. Voordat je je paard kunt verzekeren kunnen de volgende zaken gevraagd worden:

 • Gezondheidsverklaring
 • Klinische keuring
 • Röntgenologische keuring

Wanneer het paard wordt aangemeld bij een verzekeringsmaatschappij en het valt onder een bepaalde financiële waarde, dan zal een inspecteur van de verzekering langs komen om het paard te beoordelen. De inspecteur zal de gezondheid van het paard inspecteren alvorens het op te nemen in de verzekering.

Als een gezondheidsverklaring van de inspecteur niet afdoende is kan de verzekeringsmaatschappij om een klinische keuring door een dierenarts vragen.

Boven een bepaalde financiële waarde is naast de klinische keuring ook een röntgenologische keuring van het paard noodzakelijk. Klinische en röntgenologische keuringen mogen vaak niet ouder zijn dan een aantal maanden (doorgaans is dit maximaal 3 maanden). Is het keuringsrapport te oud dan zal er om een herkeuring gevraagd worden.

EFO Paardenverzekering:

“Wat voor soort keuringen zijn er en welke keuring heb je nodig om je paard de verzekeren? Ron, inspecteur bij EFO Paardenverzekering legt het je uit in deze video.”

– advertentie –
Bekijk de video van EFO Paardenverzekeringen
‘Een paard keuren – Op stap met Ron, inspecteur bij EFO Paardenverzekering’

Video: Een paard keuren EFO

Voorlopige dekking

Indien je een verzekering voor je paard afsluit, dan komt het paard eerst in een ‘voorlopige dekking’. Dit is een tijdelijke ongevallenverzekering. Je hebt dan doorgaans nog een aantal dagen om de verdere verzekeringsaanvraag in te dienen en noodzakelijke stukken in te sturen.

EFO Paardenverzekering:

“Een voorlopige dekking, is een tijdelijke ongevallenverzekering. Dan heb je bij ons nog 14 dagen om te bekijken welke verzekering bij jouw en je paard past. Deze dekking is verstandig omdat je bijvoorbeeld na het kopen van je paard deze nog moet vervoeren naar zijn of haar nieuwe omgeving, wat een risico met zich mee brengt. Inspecteur Ron legt je in de volgende video graag uit hoe het werkt.”

– advertentie –
Bekijk de video van EFO Paardenverzekeringen
‘Voorlopige dekking – Op stap met Ron, inspecteur bij EFO Paardenverzekering’

Video: Voorlopige dekking EFO

Enkele aandachtspunten

Als verzekeringnemer dien je de verzekeringsvoorwaarden goed door te lezen; zorg dat je op de hoogte bent van alle voorwaarden die gelden voor de specifieke verzekering die je wilt afsluiten. Zo voorkom je onduidelijkheden en teleurstellingen.

Denk o.a. aan de volgende punten:

 • Welk percentage van de waarde of kosten wordt uitgekeerd en onder welke voorwaarden?
 • Is er een maximum gesteld aan de bedragen die (per jaar of ineens) worden uitgekeerd?
 • Kan de verzekerde waarde worden uitgebreid als dat nodig is?
 • Door sommige verzekeraars wordt een lager percentage van de kosten vergoed wanneer het paard is behandeld door een dierenarts of kliniek doe niet door de verzekering is geselecteerd; vraag in dat geval naar een overzicht van gecontracteerde artsen en klinieken.
 • Informeer naar de hoogte van het eigen risico dat je zelf dient te betalen; geldt dit per jaar of per gebeurtenis?
 • Welke behandelingen en/of operaties worden gedekt door de verzekering?
 • Er gelden soms verschillende tarieven, afhankelijk van de leeftijd en de grootte (stokmaat) van het paard.
 • Veel verzekeringen werken met leeftijdsgrenzen; boven een bepaalde leeftijd wordt een lager percentage van de waarde uitgekeerd.
 • Vraag na of er een maximale leeftijd is om je paard te kunnen verzekeren. In sommige gevallen zijn paarden boven een bepaalde leeftijd niet meer verzekerd.
 • Neem bij twijfel of onduidelijkheden altijd contact op met je verzekeraar of tussenpersoon.

VIDEO | Preventietips van Morgan Lashley

 

EFO Paardenverzekering:

“Wij vinden de gezondheid van je paard net zo belangrijk als jij. Daarom zetten wij graag in op het voorkomen van blessures. Samen met Morgan Lashley, paardenarts en veterinair hoofdredacteur van Paardenarts.nl geven wij je graag wat tips!

 

Video: EFO Paardenverzekering | Preventie

Wil je meer informatie over de paardenverzekeringen van EFO?

Auteur: Mark van Manen

Tekst in samenwerking met Martsje Bergsma/redactie Paardenarts.nl

Gerelateerde rubrieken

Onze partners