Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Paardenarts.nl_paardenvoeding_rubriek ruwvoer - header
Kennisbank

Rubriek Ruwvoer

Vind hier alles over ruwvoer; het belangrijkste onderdeel van het paardenrantsoen. Lees artikelen over de soorten ruwvoer, leer welke kwaliteit ruwvoer bij jouw paard past en wat een ruwvoeranalyse kan betekenen.

Onze partners

Dumea Onderzoek & Advies logo
Hay to You logo
boehringer-ingelheim-logo donkergroen
Zoetis_logo
Hippo Horse Insurance -logo

Rubriek Ruwvoer

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En in de voeding van het paard is ruwvoer het belangrijkste onderdeel. Geen gek idee dus om hier een speciale rubriek aan te wijden. Met meer kennis over ruwvoer is het makkelijker om je paard gezond te voeren.

Onder ruwvoer verstaan we voedermiddelen met een hoog vezelgehalte (ook wel ruwe celstof) én met een bepaalde structuurlengte, denk aan gras, hooi, voordroog of luzerne.

Het paard is geëvolueerd onder omstandigheden waarin het al lopende zoekt naar vezelrijk voedsel. Nog steeds hoort het regelmatig eten van vezelrijk voer en dus het frequent kauwen tot het normale gedrag van onze paarden. Bij gebrek aan ruwvoer ontstaan er gezondheidsklachten zoals stalondeugden, maagzweren, stress en koliek.

Natuurlijk wil je geen gezondheidsproblemen bij je paard. Duik in de wereld van ruwvoer om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten en kwaliteiten in hooi en voordroog. Maar ook over de voor- én nadelen van gras. Leer dat niet alle paarden altijd onbeperkt aan een volle ruif hooi kunnen staan. Maar dat dit afhankelijk is van de conditie van je paard én van de kwaliteit van het hooi.

Paardenarts.nl is dé plek voor betrouwbare, goed gefundeerde en zeer praktische informatie. Je kan er dus zo mee aan de slag!

Verder lezen?

Rubriek Paardenvoeding | Rubriek Gewicht & Conditie | Visie paardenvoeding | Voedingsadvies voor je paard