Tot enkele jaren geleden was hooi analyseren kostbaar en enkel weggelegd voor grote sportstallen met budgetten tot aan de hemel. Het alternatief was vaak ‘trial and error’ door te kijken hoe je paard reageerde op het voer. Zonder klachten in de gezondheid lijkt alles in orde. Bij klachten werd soms aan het hooi gedacht, maar vaak ook niet. Kortom, het hooi was een “black box” wat betreft kwaliteit en effect op de gezondheid van het paard. Geen ideale situatie, want het hooi moet eigenlijk de betrouwbare basis zijn voor het rantsoen.
Meten = weten
Met de juiste kennis kun je door te kijken, voelen en ruiken een indruk krijgen van het maaistadium. Over het eiwit en het suikergehalte is aan de buitenkant niet een juiste inschatting te maken. Dit geldt ook voor graszaadhooi en de tweede snede. De gouden regel is meten = weten! Gelukkig kun je tegenwoordig al voor een geringe investering een beknopte ruwvoeranalyse (of ruwvoerscan) verkrijgen. Je weet dan de waarde van de droge stof, eiwit, energie en suiker. Zo kun je een hele goede indicatie krijgen van de voederwaarde van het hooi voor een betaalbaar bedrag. En hoe fijn is het om direct geanalyseerd hooi met een analyse te kopen, zo weet je vooraf waar je aan toe bent en wat je eventueel nog kunt aanvullen in het rantsoen.
Beoordeel je paard…
Het feit dat er meer en meer ruwvoeranalysen gedaan worden, geeft blijk van de groeiende interesse in de voeding van paarden. Kennis van het ruwvoer, maar ook kennis over het wezen paard helpt om gezondheidsklachten, zoals hoefbevangenheid, koliek, maagzweren en obesitas te voorkomen. Niet alleen kennis, maar ook kunde in het beoordelen van het paard en het opvangen van signalen van het paard draagt bij aan het voorkomen van klachten. Zie je de conditie toenemen of afnemen dan is er een aanpassing nodig van de energieopname. Zijn er mestklachten dan is goede controle nodig van het voer. Hier kan een voedingsadviseur of dierenarts behulpzaam in zijn.
Ruwvoer is de basis
De basis van het paardenrantsoen is ruwvoer en vaak is dit (weide)hooi. Je kunt dit aanvullen met stro, luzerne of graszaadhooi. Voor veel paarden is een basisvoeding met relatief energiearm hooi prima, daar kan een paard veel en misschien wel 24/7 onbeperkt van eten. Veel hooi betekent veel en langere tijd eten en kauwen, wat past bij het natuurlijke gedrag van je paard en goed is voor de maag.
1. Eiwit
Niet elk hooi heeft altijd de ideale gehalten. Maar als je de waarden kent, kun je het rantsoen aanvullen wat eventueel nog nodig is. Zo kun je met het geven van 1-3 kg luzerne per dag bijsturen in het eiwit aanbod, waarbij ons advies is om dit niet te overstijgen. In het voorjaar en de zomer kun je bijv. ook vers gras aanbieden als extra eiwitbron. Let op met de hoeveelheid gras, want je geeft snel te veel (ook in energie)!
2. Suiker
Wanneer weidehooi nog te rijk is aan suikers kun je dit verlagen door het gemengd te voeren met graszaadhooi en een beetje stro. Het aanbieden van stro in de stal is een leuke manier om stalverveling tegen te gaan en biedt een extra variatie in het ruwvoer aanbod voor jouw dier, juist als je geen stro als strooisel hebt.
3. Krachtvoer en supplementen
Verder kun je aanvullen met krachtvoer die weer een andere energiesoort levert en natuurlijk ook eiwitten, mineralen en vitaminen. Dit kan een vezelrijk krachtvoer zijn, of een voer met wat extra vet als energiebron. Hay to you geeft de voorkeur aan krachtvoer zonder graan, soja en melasses. De keuze is afhankelijk van het paard, de gezondheid en de prestatie. Met een supplement zijn enkel de mineralen en vitaminen aan te vullen, wat ook voor veel paarden een prima optie is.
Uiteindelijk gaat het erom dat een paard het best passende rantsoen krijgt, geschikt voor het verteringsstelsel en gebouwd op gezond hooi. Hooi met een analyse per partij, zodat duidelijk is wat je voert en hoe je het rantsoen verder kan optimaliseren.
Wij nemen de gezondheid en het welzijn van paarden serieus. Daarom bieden wij hooi aan met een analyse op elke partij hooi, zodat je weet wat je dier eet. Niet elk paard heeft hetzelfde soort hooi nodig. En zo kan iedereen zelf het meest geschikte hooi kiezen.
Hay to You
Jij wilt het beste voor je dieren en wij ook, daarom leveren we alleen de beste kwaliteit ruwvoer en bodembedekkers. Met liefde voor dieren.
Wij van Hay to you zijn gespecialiseerd in het verkopen van geanalyseerde ruwvoeders. Elke partij ruwvoer is voorzien van een uitgebreide ruwvoeranalyse. Wij zorgen voor een continue aanbod van ruwvoeders met lage suikergehaltes. Hay to You biedt 100% garantie dat je ook echt de partij krijgt die bij de analyse hoort, zodat jij kunt vertrouwen op je ruwvoer en jij weet wat je dier eet!
“Bij Hay to You merken we dat heel veel mensen onzeker zijn over hun voerbeleid. En dat begrijpen we. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien met alle informatie die je online kunt vinden. Ons advies: verdiep je in de beschikbare kennis over het ruwvoer voor paarden (zie Paardenarts.nl!) en vraag advies als je niet helemaal zeker bent. Gebruik je kennis en beoordeel je paard. Dan zal je steeds beter de juiste match kunnen maken tussen het hooi en de behoefte van je paard.
Het feit dat je bewust bezig bent met het voer van je paard en dat je je er in verdiept, maakt dat je al vele stappen verder bent dan vele anderen. Goed bezig en ga zo door! Kijk daarin altijd goed naar je paard; zijn gezondheid, voedingstoestand en gedrag. Wanneer hij het goed doet, doe jij het ook vaak goed. Schakel bij twijfel over de gezondheid van je paard of voervragen altijd je dierenarts/voedingsadviseur in!”
Bekijk alle partijen hooi en bodembedekkers in de webshop van Hay to You:
Wil je weten hoe je dier reageert op het hooi?
Maak dan gebruik van onze Sample Box met een keuze uit diverse partijen hooi om uit te proberen: