Paardenarts.nl

Gewicht & Conditie

Gewicht en lichaamsconditie zijn belangrijke factoren in de gezondheid van je paard. Overgewicht bij een paard brengt risico’s met zich mee. Zo loopt een obese paard meer risico op hoefbevangenheid en/of insulineresistentie.
Ongeveer 57 % van de paarden in Nederland kampt met overgewicht.
Dat is 1 op de 2 paarden!

Wil je weten hoe je het gewicht van je paard zo nauwkeurig mogelijk kunt bepalen? Of hoe je de conditie van je paard kunt beoordelen door te voelen of je paard goed in zijn spieren zit of juist te dik is?

Er zijn veel situaties waarin het gewicht van een paard of pony een belangrijke rol speelt. Zo kan een dierenarts aan de hand van het juiste gewicht medicijnen beter doseren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor toediening van ontwormingsmiddelen, waarbij onderdosering resistentie in de hand kan werken.

In deze rubriek o.a. een handig overzicht van meetmethoden voor het gewicht van je paard, praktische kennisartikelen en een instructievideo voor het uitvoeren van een body condition score.

Meetmethoden

Verschillende meetmethoden om zelf het gewicht van je paard te bepalen

Weegschaal

Dit is de meest nauwkeurige manier om het gewicht van je paard te meten.
Naar paardenweegschaal

Meetlint

Schat het gewicht van je paard met behulp van een meetlint, mét handige instructie!
Naar meetlint-methode

Formules

Er zijn verschillende formules om het gewicht van je paard te berekenen.
Naar formules

Instructievideo | Bepaal het gewicht van je paard

Kennisartikelen

Gewicht & Conditie

Gewicht bij paarden

Er zijn veel situaties waarin het gewicht van een paard of pony een belangrijke rol speelt. Zo kan een dierenarts aan de hand van het juiste gewicht de benodigde medicijnen beter doseren. Dit geldt ook voor het ontwormen van paarden en pony’s, het afstemmen van het dieet en bijvoorbeeld een paardentransport. In dit artikel lees Lees verder...
Lees dit artikel

Body condition score (BCS) | Weet jij of je paard wel of niet te dik is?

Het aantal te dikke paarden in Nederland neemt steeds verder toe. In 2010 bleek uit een onderzoek dat toen al 57% van de paarden met overgewicht kampte en dat aantal zal inmiddels nog verder gestegen zijn. Een van de ernstigste gevolgen van overgewicht is hoefbevangenheid. In dit praktische artikel vertelt Anneke Hallebeek je meer over hoe je de BCS van je paard kunt leren beoordelen (incl. instructievideo!).
Lees dit artikel
Gewicht & Conditie

Insulineresistentie en Equine Metabool Syndroom

Paarden, pony’s en ezels die er heel goed uitzien en dik lijken te worden van lucht, zouden een Insulineresistentie (I.R.) of het Equine Metabool Syndroom (E.M.S.) kunnen hebben. Deze ziekten komen de laatste jaren steeds vaker voor. De betreffende dieren krijgen minder voer dan hun collega’s die (zo ongeveer) dezelfde energiebehoefte hebben, maar worden veel Lees verder...
Lees dit artikel

Advertorial Nutraxin voedingssupplement voor paarden met EMS

Nutraxin is het eerste voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor paarden en pony’s met EMS. Een smakelijke reep die naast vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren ook kortketen fructo-oligosacchariden (scFOS) bevat. Van deze scFOS is wetenschappelijk aangetoond dat het de insulinegevoeligheid van paarden met overgewicht verbetert en de normale darmflora ondersteunt. Zo kan je paard of pony met overgewicht op een gezonde en verantwoorde wijze afvallen.
Lees dit artikel

Instructievideo Body Condition Score (BCS)

Beoordeel zelf de conditie van je paard

De Body Conditon Score (BCS)  beoordeel je volgens een vast patroon. Je bekijkt het gehele paard en voelt op 6 voorkeurslocaties de vetbedekking. Op basis van wat je ziet en voelt, geef je een beoordeling. Door bij veel paarden de vetbedekking te voelen en dit te bespreken met een deskundige (dierenarts), leer je gradaties te maken in veel en weinig vetreserve.

Dr. Anneke Hallebeek (specialist veterinaire diervoeding) legt je in deze praktische instructievideo uit hoe de BCS in zijn werk gaat.

#sponsoredby

Equine Influenza, niet slechts een griepje!

Equine Influenza, oftewel paardengriep, is de laatste tijd weer meer onder de aandacht vanwege recente uitbraken wereldwijd, waaronder ook in Zuid-Nederland. Hoe zit het ook alweer met influenza en is het niet gewoon maar een griepje? In dit kennisartikel meer over dit zeer besmettelijke virus, de ernstige gevolgen en het belang van preventie.
Lees dit artikel

Rhino en het equine herpesvirus (EHV)

Een infectie met EHV kan zich uiten in zeer verschillende symptomen; van luchtwegproblemen (rhinopneumonie) tot abortus of zelfs verlammingsverschijnselen. Wat moeten we over deze ziekte weten en hoe kunnen we onze paarden beschermen? In dit artikel leggen we je uit wat EHV doet en hoe je de kans op besmetting kunt verkleinen.
Lees dit artikel
Door elke 6 weken de BCS te beoordelen, kan het rantsoen of de training tijdig bijgesteld worden om te grote veranderingen (te dun of te dik) te voorkomen.
Dr. Anneke Hallebeek
Lees dit artikel
Meer lezen?

Rubriek Paardenvoeding | de basisprincipes voor het voeren van paarden

Naar rubriek

Partners


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/insulineresistentie-en-equine-metabool-syndroom/