Paardenarts.nl

Gewicht & Conditie

Gewicht en lichaamsconditie zijn belangrijke factoren in de gezondheid van je paard. Overgewicht bij een paard brengt risico’s met zich mee. Zo loopt een obese paard meer risico op hoefbevangenheid en/of insulineresistentie.
Ongeveer 57 % van de paarden in Nederland kampt met overgewicht.
Dat is 1 op de 2 paarden!

Wil je weten hoe je het gewicht van je paard zo nauwkeurig mogelijk kunt bepalen? Of hoe je de conditie van je paard kunt beoordelen door te voelen of je paard goed in zijn spieren zit of juist te dik is?

Er zijn veel situaties waarin het gewicht van een paard of pony een belangrijke rol speelt. Zo kan een dierenarts aan de hand van het juiste gewicht medicijnen beter doseren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor toediening van ontwormingsmiddelen, waarbij onderdosering resistentie in de hand kan werken.

In deze rubriek o.a. een handig overzicht van meetmethoden voor het gewicht van je paard, praktische kennisartikelen en een instructievideo voor het uitvoeren van een body condition score.

Meetmethoden

Verschillende meetmethoden om zelf het gewicht van je paard te bepalen

Weegschaal

Dit is de meest nauwkeurige manier om het gewicht van je paard te meten.
Naar paardenweegschaal

Meetlint

Schat het gewicht van je paard met behulp van een meetlint, mét handige instructie!
Naar meetlint-methode

Formules

Er zijn verschillende formules om het gewicht van je paard te berekenen.
Naar formules

Instructievideo | Bepaal het gewicht van je paard

Kennisartikelen

Gewicht & Conditie

Gewicht bij paarden

Er zijn veel situaties waarin het gewicht van een paard of pony een belangrijke rol speelt. Zo kan een dierenarts aan de hand van het juiste gewicht de benodigde medicijnen beter doseren. Dit geldt ook voor het ontwormen van paarden en pony’s, het afstemmen van het dieet en bijvoorbeeld een paardentransport. In dit artikel lees Lees verder...
Lees dit artikel

Body condition score (BCS) | Weet jij of je paard wel of niet te dik is?

Het aantal te dikke paarden in Nederland neemt steeds verder toe. In 2010 bleek uit een onderzoek dat toen al 57% van de paarden met overgewicht kampte en dat aantal zal inmiddels nog verder gestegen zijn. Door deze toename krijgen steeds meer paarden gezondheidsproblemen. Een van de ernstigste gevolgen van overgewicht is hoefbevangenheid. Het is Lees verder...
Lees dit artikel

Instructievideo Body Condition Score (BCS)

Beoordeel zelf de conditie van je paard

De Body Conditon Score (BCS)  beoordeel je volgens een vast patroon. Je bekijkt het gehele paard en voelt op 6 voorkeurslocaties de vetbedekking. Op basis van wat je ziet en voelt, geef je een beoordeling. Door bij veel paarden de vetbedekking te voelen en dit te bespreken met een deskundige (dierenarts), leer je gradaties te maken in veel en weinig vetreserve.

Dr. Anneke Hallebeek (specialist veterinaire diervoeding) legt je in deze praktische instructievideo uit hoe de BCS in zijn werk gaat.

Door elke 6 weken de BCS te beoordelen, kan het rantsoen of de training tijdig bijgesteld worden om te grote veranderingen (te dun of te dik) te voorkomen.
Dr. Anneke Hallebeek
Lees dit artikel

Advertentie

Meer lezen?

Rubriek Paardenvoeding | de basisprincipes voor het voeren van paarden

Naar rubriek

Partners


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/insulineresistentie-en-equine-metabool-syndroom/