Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 5 minuten

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard, ook op het gebied van gezondheidszorg. Je dierenarts speelt daarin een belangrijke rol als deskundige en adviseur. Maar de ene dierenarts is de andere niet. Zo zijn er allround dierenartsen of veeartsen die óók paarden behandelen, maar er zijn ook dierenartsen die zich uitsluitend op paarden richten. Misschien ben je tijdens de zoektocht naar een dierenarts voor je paard wel eens de term ‘Erkende Paardendierenarts’ of ‘Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden’ tegengekomen. Maar wat houden deze erkenningen precies in en wat heb jij eraan voor je paard?

Niet alle dierenartsen zijn paardendierenartsen

Tijdens de opleiding aan de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) wordt de student breed opgeleid tot dierenarts. Iedereen met het diploma Diergeneeskunde is dierenarts en mag volgens de wet werken met alle diersoorten. Wanneer dierenartsen in de praktijk gaan werken ontwikkelen ze zichzelf veelal verder in een specifieke richting. Zo worden dierenartsen deskundig in één of meer diersoorten en noemen zich bijvoorbeeld rundveedierenarts, gezelschapsdierenarts of paardendierenarts.

Je kunt je voorstellen dat een dierenarts die zich dag in dag uit bezig houdt met de paardengeneeskunde daar meer deskundig en ervaren in wordt. Daarnaast kunnen dierenartsen zich na de studie Diergeneeskunde ook verder ontwikkelen binnen een specifieke richting via bij- en nascholing om zo gerichte en actuele zorg te bieden. Een dierenarts die zich in zijn werkzaamheden voornamelijk bezighoudt met de paardengeneeskunde wordt ook wel een paardenarts of paardendierenarts genoemd.

Erkende Paardendierenarts

Keurmerk Erkende Paardendierenarts

Keurmerk Erkende Paardendierenarts

Een Erkende Paardendierenarts is een paardenarts die staat ingeschreven in het register Erkende Paardendierenarts van de Stichting Paard. Paardenartsen kunnen er zelf voor kiezen om zich hier te laten registreren. Om in dit register te komen moeten paardenartsen aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten ze voldoende relevante nascholing volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de paardengeneeskunde, zich houden aan de richtlijnen en protocollen die door de beroepsgroep zijn afgesproken en wordt er van hen verwacht dat ze werken volgens de Code voor de Dierenarts.

Wanneer de Erkende Paardendierenarts in het register is opgenomen wordt deze iedere 2,5 jaar opnieuw aan deze voorwaarden getoetst om te zien of nog aan alle criteria wordt voldaan. Hiermee is het register Erkende Paardendierenarts een systeem om de kwaliteit binnen de paardengeneeskunde te waarborgen.

Kwaliteitskeurmerk

Het kwaliteitskeurmerk ‘Erkende Paardendierenarts’ is in het leven geroepen door de paardendierenartsen van de KNMvD; de beroepsvereniging van en voor dierenartsen. Het keurmerk is beschermd, zo kun je er zeker van zijn dat een Erkende Paardendierenarts volgens een bepaalde norm werkt.

Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden

Keurmerk Erkende Keuringsdierenarts voor paarden

Keurmerk Erkende Keuringsdierenarts voor paarden

Naast de Erkende Paardendierenarts bestaat er een soortgelijk register voor dierenartsen die zich frequent bezighouden met het keuren van paarden; dit is het register Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden. Erkende Paardendierenartsen kunnen zich hier aanvullend voor laten registreren.

Net als dat iedere dierenarts paarden mag behandelen is ook iedere dierenarts bevoegd om aan- en verkoopkeuringen van paarden uit te voeren. Maar ook hierbij geldt; een dierenarts die zich meer bezighoudt met het keuren van paarden en zich daarin laat bijscholen om mee te lopen met de laatste ontwikkelingen, kan vaak beter een onafhankelijk en deskundig advies geven bij een keuring. Zo is het kopen of verkopen van een paard een belangrijk moment. Zowel koper als verkoper willen graag een onafhankelijk en deskundig advies over de gezondheid van het paard. Het is daarom altijd verstandig om je paard te laten keuren door een ervaren paardenarts, zoals een Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden.

Om als Erkende Paardendierenarts in aanmerking te komen voor deze aanvullende erkenning moet hij/zij speciale trainingen volgen over de keuring van het paard. De dierenarts moet onder andere kunnen aantonen dat hij/zij röntgenfoto’s kan maken volgens de standaarden van de erkenning. Daarnaast moet de Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden zich regelmatig (periodiek) laten bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen op het gebied van keuringen van paarden. Hij/zij moet voldoende ervaring hebben en deskundigheid vertonen als het gaat om aankoopkeuringen van paarden.

Paardenarts.nl - Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden (foto Lotty van Hulst)

Kwaliteitseisen

Zowel de dierenarts als de locatie moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden beschikken over de benodigde materialen en een geschikte locatie om kwalitatief hoogwaardige keuringen uit te kunnen voeren, waaronder het röntgenologische onderzoek. De keuringen vinden plaats volgens een strak protocol.

Alle keuringen van de Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden moeten worden bijgehouden in een eigen register en worden regelmatig gecontroleerd of ze aan de kwaliteitseisen voldoen. Zo worden ze regelmatig getoetst op correcte uitvoering van de keuring en de juiste interpretatie van de bevindingen.

Uiteindelijk zorgt dit er voor dat alle keuringen van dezelfde hoogwaardige en uniforme kwaliteit zijn. Hierdoor zijn de keuringen uitgevoerd door de Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden ook geschikt voor o.a. het predicaat PROK (Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN) en om je paard op te kunnen nemen in een paardenverzekering.

Stichting Paard

Bij Stichting Paard zijn de registers Erkende Paardendierenartsen en de Erkende Keuringsdierenartsen voor Paarden te raadplegen.

Verder lezen?

Naast de diverse erkenningen zijn er ook andere mogelijkheden voor een paardenarts om zich meer toe te leggen op een specifiek vakgebied binnen de paardengeneeskunde. Dit kan door het volgen van aanvullende opleidingen (vaak met examen) in gebieden als gebitsverzorging, orthopedie, chiropractie, of voeding. Of door verder door te studeren tot dierenarts-specialist in een bepaald vakgebied.

Lees hier meer over in een van de volgende artikelen:

 

Foto’s: Lotty van Hulst

Chipnummer zoeken

Vul het chipnummer in en vind de gegevens bij het paard.
Meer info