Logo Paardenartsnl

Paardenarts.nl

De moederloze veulencentrale

Moederloze veulens - veulencentrale

Sinds 1 januari 2016 bestaat de Moederloze Veulencentrale, initiatief van de Koepel Fokkerij als telefonische hulpdienst, niet meer. Tegenwoordig is dit initiatief via Facebook te vinden: Veulencentrale

Men zoekt tegenwoordig veel zelf via internet en social media naar matches tussen moederloze veulens en veulenloze moeders. We zetten hieronder een aantal mogelijkheden op een rij.

Hoe vind ik een merrie voor een moederloos veulen of een veulen voor mijn veulenloze merrie?

Het leven van het pasgeboren veulen is nog erg kwetsbaar. Neem daarom altijd eerst contact op met je dierenarts. Wanneer nodig kan je dierenarts het veulen direct behandelen.

Momenteel zijn er voor het vinden van moederloze veulens en/of veulenloze moeders o.a. de volgende mogelijkheden: 

Veulencentrale Facebook - Paardenarts.nlVia Facebook o.a.: 

 • Veulencentrale 
  Dit is de Facebookpagina van de Veulencentrale die helpt om mensen met moederloze veulens en veulenloze merries met elkaar in contact te brengen.
 • Moederloze veulens en veulenloze moeders 
  Dit is een community op Facebook om mensen met elkaar in contact te brengen die een veulen of merrie hebben die er alleen voor is komen te staan. Je kunt contact zoeken door een oproep op de Facebookpagina te plaatsen.
 • Moederloze veulens of merries die een veulen zoeken
  Dit is een Facebookpagina voor iedereen die opzoek is naar een veulen voor een merrie of op zoek is naar een merrie voor zijn/haar veulen. Om deze pagina te kunnen bekijken moet je wel aangemeld zijn bij Facebook. Je kunt contact zoeken door een oproep op de Facebookpagina te plaatsen.
 • Veulencentrale, pleegmerrie of moederloos veulen gezocht
  Dit is een Facebookpagina die is opgericht omdat er veel vraag bleek naar pleegmoeders of moederloze veulens. Om deze pagina te kunnen bekijken moet je wel aangemeld zijn bij Facebook. Je kunt contact zoeken door een oproep op de Facebookpagina te plaatsen.

Voor een pleegmerrie (en veulenadoptie) kun je terecht bij o.a.: 

 • Pleegmerries en veulenadoptie bij Dierenkliniek Dennenoord
  Voor het veulen is niet alleen moedermelk, maar ook de opvoeding van essentieel belang om goed op te kunnen groeien. Dierenkliniek Dennenoord heeft daarom professionele pleegmerries beschikbaar die voor moederloze veulens een moederrol kunnen vervullen. Deze merries zijn via een behandeling gestimuleerd om melk te geven en zijn dus geen merries die die een veulen hebben verloren. Neem voor de mogelijkheden contact op met Merel Dierks van Dierenkliniek Dennenoord via telefoonnummer: 0497-382534, zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.Lees ook het artikel van Merel over dit onderwerp:
  Moederloze veulens en pleegmerries

In België o.a.: 

Verder zijn er ook diverse opfokbedrijven die gespecialiseerd zijn in het opfokken van moederloze veulens.

Binnenkort volgt hier meer informatie over de mogelijkheden voor moederloze veulens en veulenloze moeders. Houd onze website en Facebookpagina hiervoor in de gaten.

Lees ook meer over dit onderwerp:
>  ‘Moederloze veulens en pleegmerries‘ (door Merel Dierks, Dierenkliniek Dennenoord)
>  Rubriek Voortplanting

Mis geen veterinaire informatie meer!

Onze Business partners


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/moederloze-veulencentrale/