Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Afgelopen week hebben wij Merel Dierks van Dierenkliniek Dennenoord mogen verwelkomen als nieuwe auteur voor onze Veterinaire Kennisbank. Met haar speciale interesse in de zorg en opvang van moederloze veulens doet Merel bijzonder werk. Zij biedt jaarlijks vele moederloze veulens een nieuwe moeder met haar (professionele) pleegmerries.

Bijzonder werk

In Nederland lopen er jaarlijks naar schatting 450 bevallingen zodanig mis dat de merrie of het veulen komt te overlijden. Hierdoor worden er jaarlijks ongeveer 300 moederloze veulens en 150 veulenloze merries aangeboden. Met het wegvallen van de Moederloze Veulencentrale per januari 2016, verloopt het aanbod en de zoektocht naar pleegmerries veelal via Facebooksites en andere social media, waarbij de betrokkenheid van veel paardenliefhebbers hoog is. Wanneer er een bericht ‘rondgaat’ over een moederloos veulentje dat dringend een moeder nodig heeft, wordt dit door velen massaal gedeeld.

Die hoge betrokkenheid is ook terug te zien in het feit dat het eerste kennisartikel van Merel over  ‘Moederloze veulens en pleegmerries in de afgelopen week ontzettend goed is gelezen en gedeeld via o.a. Facebook.

Merel met twee van haar pleegmerries

Wie is Merel Dierks?

Merel is sinds jong meisje al gek van paarden en alles wat daarmee te maken heeft. Het was voor haar daarom ook een vrij logische stap om paardendierenarts te worden en 2004 heeft zij haar diploma tot dierenarts gehaald aan de universiteit van Gent. In 2007 Is Merel haar eigen praktijk begonnen welke is uitgegroeid tot Dierenkliniek Dennenoord te Duizel. Haar grootste interesses op veterinair paardengebied liggen bij de voortplanting en zorg voor de (pasgeboren) veulens:

 

Mijn trots en passie zijn onze pleegmerries die elk jaar weer vele moederloze veulens een kans op een mooie en gezonde jeugd geven. Met ons enthousiaste en kundige team staan wij dag en nacht klaar voor al onze patiënten!