Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 3 minuten

Tijdens zomerse perioden kan het langdurig warm en droog zijn. Heerlijk voor ons, maar minder gunstig voor de groei van het gras en de weidegang voor je paard. Omdat het gras minder hard groeit, zal de weide eerder “op” zijn. En is het dus nodig om je paard tijdig een nieuwe strook of stuk gras te geven, want om maar het hele korte gras verder af te laten grazen is niet zo gezond. De grasplant raakt beschadigd en het paard krijgt meer zand binnen.

Stijging suikergehalte

Een ander risico van een periode van droogte is dat het suikergehalte in het gras stijgt. Nu moet je met een paard dat suikergevoelig is al uitkijken met weidegang, maar dit kan een periode zijn om even helemaal geen gras te voeren. Dit geldt niet alleen voor kort gras, maar ook voor langer doorgegroeid gras.

Gras heeft water, zonlicht en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. In het voorjaar zijn omstandigheden vaak gunstig en groeit het gras (erg) snel. In de zomerperiode vertraagt deze groeisnelheid, om in het najaar/winter geleidelijk aan helemaal stil te vallen.
Met zonlicht of UV straling kunnen bladgroenkorrels (choroplast) suiker (en zuurstof!) maken uit CO2 en H2O. Suiker is energie voor de plant en daarmee kan de plant groeien. Voor deze groei is meer nodig dan alleen maar suiker, ook daar is weer water en andere voedingsstoffen voor nodig, zoals stikstof. Bij het ontbreken van voedingsstoffen of water vertraagd de groei. Het gevolg is dat suiker tijdelijk wordt opgeslagen in de plant, oftewel het suikergehalte stijgt. Komen water of voedingsstoffen weer beschikbaar dan kan de groei weer verdergaan.

Suiker of fructaan – het blijft opletten met weidegang

Het gras neemt water op uit de bodem. De ene bodemsoort kan beter vocht vasthouden dan de andere. Vandaar dat het moeilijk is om algemeen te stellen is wanneer het gras in de groeiproblemen komt tijdens een warme droge periode en dus suiker gaat stapelen. Daarin zit ook verschil in de grassoorten. Dit geldt eveneens voor de omzetting van overtollig suiker in fructaan. Productie van veel suiker in combinatie met “stress” voor het gras, kan ervoor zorgen dat de suikers aan elkaar gekoppeld worden tot fructaan. Fructaan is een koolhydraat die, anders dan de eenvoudige suikers, niet in de dunne darm verteerd worden. Dit zou in principe dus het risico op veel suikeropname in het bloed, met als gevolg veel insulineproductie, reduceren. Helaas is er onvoldoende bekend en onvoldoende te voorspellen welke grassoorten onder welke omstandigheden suikers in fructaan omzetten. Opname van veel fructaan verstoord de darmflora en geeft risico op verteringsklachten zoals koliek of mestwateren.

Maak geen kaal gegeten zandlandje van je wei!

Er is duidelijk verschil te zien in de hergroei van gras tussen het voorjaar en de zomer. Als je de paarden van het gras haalt, zal het in de zomer langer duren voordat het gras voldoende is gegroeid om het perceel weer te gebruiken. Tijdens droogte zal dit zelfs volledig stilvallen.

Om te voorkomen dat de weide helemaal tot zand wordt kaal gegeten, is het beter de paarden er op tijd vanaf te halen. Voor paarden die suikergevoelig zijn, is weidegang niet altijd gezond en moet je al een alternatief hebben om ze te voeren. In een paddock met hooinetten bijvoorbeeld.

Wees dus alert op het weer. Bij langdurige droogteperioden kan het gras zeer suikerrijk worden. Geef gevoelige paarden geen weidegang meer, maar schakel over naar ander ruwvoer.

Verder lezen?

Weidegang is voor paarden een heerlijk moment van eten, bewegen en sociaal contact. Helaas kan het voor paarden ook verkeerd uitpakken en ontstaan er problemen zoals hoefbevangenheid of koliek. Het suikergehalte is daar een belangrijke oorzaak van. Goed weidebeheer en een goed weidemanagement is nodig om het allemaal in goede banen te leiden. Lees er meer over in deze artikelen:

Onze partners

Boehringer_Ingelheim_Logo
Zoetis_logo
Dumea Onderzoek & Advies logo
Hippo Horse Insurance -logo
Hay to You logo