Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Kom dan naar het Seminar Teugeldruk 2015 op vrijdag 10 juli a.s. waar o.a. Imke Schellekens Bartels als eerste topamazone haar teugeldruk demonstreert.

Ook dit jaar organiseert Centaur een seminar over teugeldruk, mogelijk gemaakt door de KNHS. Het seminar vindt plaats op vrijdag 10 juli 2015 van 12:30 tot 18:00 uur op het Nationaal Hippisch Centrum te Ermelo. Sprekers als de Australische gedragsbioloog Andrew Mc Lean, top amazone Imke Schellekens-Bartels, fysiotherapeut Saskia Heijkants en anderen inspireren jou graag over teugeldruk en het effect hiervan op diverse onderdelen van de training met jouw paard.

De lichtgewicht sensoren meten de druk tussen het bit en de teugel.

Hoogtepunten in het programma

Niemand minder dan de Australische Andrew Mc Lean komt spreken op het seminar over zijn manier van trainen. Hij is een wereldberoemde gedragsbioloog en de grondlegger van de leertheorie bij paarden, waarbij alles gaat om controle en gehoorzaamheid (door o.a. de teugels). Hij neemt je mee in de manier waarop je paard leert en hoe je deze leertheorie kunt toepassen in de dagelijkse training. Naast deze inspirerende spreker zal o.a. Imke Schellekens-Bartels een demonstratie geven van haar teugeldrukmeting. Imke is tot op heden de enige dressuur amazone op olympisch niveau die haar teugeldruk heeft laten meten. Zij is hiermee een inspirerend voorbeeld van openheid en transparantie waar je als ruiter en instructeur zeker voordeel van kunt hebben.

Download hier het programma

Gebruik van de teugeldrukmeter op het gebied van (preventieve) gezondheidszorg

Voor het opsporen van problemen is de teugeldrukmeter een zeer praktisch en objectief meetinstrument en wordt dan ook steeds vaker ingezet in de paardenwereld. De teugeldrukmeter maakt geen onderscheid tussen de druk die de ruiter of het paard aanneemt. Het is daarom belangrijk om na te gaan of de oorzaak bij het paard of bij de ruiter ligt.

Wanneer het paard afwijkingen in de meting veroorzaakt, kan dit ook medische oorzaken hebben als gebitsproblemen, kreupelheden, hals- en rugproblemen. Bij revalidatie na een blessure is het belangrijk dat alle facetten in en rond het paard bekeken worden. Denk bijvoorbeeld aan de ligging van het zadel, hoofdstel en bit, maar ook het algemene management van het paard, het functioneren van de wervelkolom en de invloed van der ruiter. De teugeldrukmeter kan bij revalidatie een handig meetinstrument zijn.

Lees meer over teugeldrukmeting bij paarden

Gebruik van de teugeldrukmeter op rijtechnisch gebied

Tijdens de metingen die gedaan zijn, blijkt vaak dat er verbetering mogelijk is op het gebied van houding en zit. Soms kun je met een kleine aanpassing al snel resultaat behalen.

Kortom, wil jij beter begrijpen wat er werkelijk tussen ruiter en paard gebeurt? Kom dan naar het Seminar Teugeldruk 2015.

Klik hier om direct in te schrijven!