Paardenarts.nl

Hoefbevangenheid

Wat is hoefbevangenheid precies, wat kun je eraan doen en hoe kun je het voorkomen?
Hoefbevangenheid wordt in ongeveer 90% van de gevallen veroorzaakt door een hormoonafwijking zoals PPID en/of EMS.

Hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. Hoefbevangenheid wordt ook wel Laminitis genoemd.

De zwelling en de vloeistof, die ontstaan door de ontsteking, veroorzaken een grote druk op en een enorme pijn in het omliggende gebied. In het ernstigste geval kunnen de lamellen beschadigen en zelfs losraken. Hoefbevangenheid is dan ook een zeer ernstige aandoening waarbij snelle hulp van de dierenarts geboden is.

Symptomen van hoefbevangenheid

De eerste symptomen die kunnen duiden op hoefbevangenheid zijn: stijfjes en stram bewegen, warme hoeven, soms een verdikte en pijnlijke kroonrand, duidelijk voelbare digitale pols, de punt van de straal van de hoef is gevoelig.

Duidelijkere symptomen die kunnen duiden op hoefbevangenheid zijn:

 • Het paard zal zijn voeten om de beurt willen ontlasten en belast ze dus ook om en om.
 • Het paard loopt kreupel, soms wil het zelfs geen stap meer verzetten.
 • Bij heftige pijn zal het paard beide voorbenen zo neerzetten dat ze het minst belast worden. Dit doen ze door hun achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en de voorbenen meer naar voren. Deze houding is een typisch symptoom van hoefbevangenheid in een gevorderd stadium.
 • Wenden gaat moeizaam.
 • Koorts, zweten en verhoogde hartslag (bij acute hoefbevangenheid) wegens pijn.
 • In ernstige gevallen ligt het paard veel en kan het soms niet meer staan.
 • Het paard is rusteloos en voelt zich zichtbaar niet lekker.
 • De punt van de straal van de hoef is gevoelig.

Oorzaken hoefbevangenheid

De vele mogelijke oorzaken van hoefbevangenheid zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen. Een belangrijke schakel is insulineresistentie.

 1. Stofwisselingstoornis door: EMS, PPID of een foutief dieet of medicatie
 2. Ernstige ziekte: bloedvergiftiging, ernstige diarree, aan de nageboorte staan
 3. Overbelasting

Kennisartikelen

Hoefbevangenheid | oorzaken en voeraanpassingen

Met voeding kun je een aantal dingen doen: herhaling van hoefbevangenheid voorkomen, herstel van de hoef(ontsteking) bevorderen, de juiste hoeveelheid energie geven voor een correcte body conditiescore (bcs), bijdragen aan een optimale darmflora en het paard voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Voor het geven van een goed voeradvies voor paarden met hoefbevangenheid is het nodig Lees verder...
Lees dit artikel
Gewicht & Conditie

Insulineresistentie en Equine Metabool Syndroom

Paarden, pony’s en ezels die er heel goed uitzien en dik lijken te worden van lucht, zouden een Insulineresistentie (I.R.) of het Equine Metabool Syndroom (E.M.S.) kunnen hebben. Deze ziekten komen de laatste jaren steeds vaker voor. De betreffende dieren krijgen minder voer dan hun collega’s die (zo ongeveer) dezelfde energiebehoefte hebben, maar worden veel Lees verder...
Lees dit artikel

Weidegang voor je paard; lust of last

Weidegang heeft nogal wat voeten in de aarde. Het lijkt het meest natuurlijke aspect van de paardenvoeding, maar door de gezondheidsrisico’s zien veel paardenhouders hier weer van af. Weiden zijn er in zeer uiteenlopende ‘kwaliteiten’, ook paarden zijn er in zeer veel variaties. Al deze verschillende factoren maken duidelijk dat er niet één ideale manier is om paarden weidegang te geven.
Lees dit artikel
Paardenarts.nl - Barenbrug Horse master - Paardengras vs koeiengras

Paardengras vs koeiengras

Paarden hebben gras nodig met een sterke zode, snelle hergroei, veel structuur en een laag fructaangehalte. Hiermee heb je een goed grasaanbod en is het gras bestand tegen een sprintje in de wei. Een goede grasmat kost tijd en vergt kennis van zaken. Het voorjaar en vroege najaar zijn de ideale periodes om het grasland in of bij te zaaien. Of het gras gezond is voor je paard hangt o.a. af van het gras in de weide of het gras waarvan het hooi is gemaakt. En wat is (gezond) paardengras? Je leest het hier >
Lees dit artikel

Kennisartikelen

PPID bij paarden

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) is een aandoening waardoor de aanmaak van hormonen wordt ontregeld. Hierdoor kunnen hoefbevangenheid, een afwijkende, krullende vacht, een afwijkende lichaamsbouw en chronische infecties ontstaan. Ruim 15% van de paarden/pony’s ouder dan 15 jaar heeft PPID. Uit onderzoek is gebleken dat maar 1,6% van de eigenaren zich ervan bewust is dat Lees verder...
Lees dit artikel

Test om PPID bij paarden op te sporen

Dit jaar kun je in september, oktober én november, je paard met 50% korting op PPID laten testen. Je dierenarts kan eenvoudig bloedonderzoek bij je paard uitvoeren om te bepalen of deze PPID heeft. Ongeveer 15-30% van de paarden ouder dan 15 jaar heeft PPID. Hoefbevangenheid wordt in ongeveer 90% van de gevallen veroorzaakt door een hormoonafwijking zoals PPID en/of EMS. Hoe weet je of het zinvol is om een PPID-test bij je paard te laten uitvoeren? In dit kennisartikel praktische informatie over de test en werkwijze!
Lees dit artikel

Body condition score (BCS) | Weet jij of je paard wel of niet te dik is?

Het aantal te dikke paarden in Nederland neemt steeds verder toe. In 2010 bleek uit een onderzoek dat toen al 57% van de paarden met overgewicht kampte en dat aantal zal inmiddels nog verder gestegen zijn. Een van de ernstigste gevolgen van overgewicht is hoefbevangenheid. In dit praktische artikel vertelt Anneke Hallebeek je meer over hoe je de BCS van je paard kunt leren beoordelen (incl. instructievideo!).
Lees dit artikel

Advertorial Nutraxin voedingssupplement voor paarden met EMS

Nutraxin is het eerste voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor paarden en pony’s met EMS. Een smakelijke reep die naast vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren ook kortketen fructo-oligosacchariden (scFOS) bevat. Van deze scFOS is wetenschappelijk aangetoond dat het de insulinegevoeligheid van paarden met overgewicht verbetert en de normale darmflora ondersteunt. Zo kan je paard of pony met overgewicht op een gezonde en verantwoorde wijze afvallen.
Lees dit artikel

Partners


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/senior-paarden-voeren-is-maatwerk/