Nieuw! Online Masterclass 'Ruwvoer beoordelen en ruwvoeranalyse' > Kijk direct, incl. Live Q&A op 27 maart > Meer info
Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Je ziet steeds vaker dat paardeneigenaren hun hooi stomen voordat ze het aan hun paarden voeren.

De reden hiervan is meestal luchtwegproblematiek. In dit artikel wordt er ingegaan op de belangen, de techniek en de nutritionele aspecten van hooistomen.

Als dierenarts zeg ik het maar meteen:
Voor het stomen van hooi raad ik de hooistomers van Haygain® aan als beste, eigenlijk enige, optie.

Thibault Frippiat

Waarom hooistomen?

Lees meer:
Paardenastma

Effecten op de luchtwegen

De grote meerderheid van de paarden (bijna 90% volgens studies) heeft last van een vorm van paardenastma. Deze aandoening vertaalt zich niet altijd in een ziek paard, maar gevoelige paarden kunnen een of meerdere van de volgende verschijnselen vertonen: hoesten, neusuitvloeiing, benauwdheid en slechte prestatie.

Een van de oorzaken van paardenastma is de aanwezigheid van stofdeeltjes, schimmel en schimmelsporen in de omgeving van het paard, met name het ruwvoer. De hoeveelheid van die stofjes heeft deels te maken met de manier waarop het ruwvoer wordt gemaakt, maar alle ruwvoeren bevatten zowel stof als schimmel en bacteriën, ook al is dit niet direct met het blote oog te zien.

Afb 1. Alle types ruwvoer bevatten stof, bacteriën en schimmelsporen. Ook als de balen er prachtig uitzien!

Hooistomen vermindert het risico op astma met 65%

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de Haygain® hooistomers tot 99% stof, bacteriën en schimmelsporen uit het ruwvoer voor ten minste 24 uur verwijderen en dat paarden die gevoerd worden met gestoomd hooi minder schimmel en schimmelsporen in hun longen krijgen.

Paardenarts.nl - Haygain Hooistomen in combi met zaagsel(krullen)zorgt voor de beste omgeving voor paarden
Afb 2.Hooistomen in combinatie met zaagsel/houtkrullen zorgt voor de beste omgeving voor paarden. In dit onderzoek werd aangetoond dat de ingeademde lucht van de combinatie gestoomd hooi en zaagsel/houtkrullen tot bijna 17 keer minder stofdeeltjes bevatte dan de combinatie stro/droog hooi!

Effecten op het verteringstelsel

Naast de luchtwegen kan het verteringstelsel ook baat hebben bij gestoomd hooi. Het is bekend dat slechte kwaliteit hooi het risico op koliek verhoogt. Omdat gestoomd hooi minder bacteriën en schimmel bevat is dit risico zodanig verminderd. Hierbij is het aangetoond dat paarden die met gestoomd hooi gevoerd worden, tot 3 keer meer water innemen dan met gewoon hooi. Dat laatste heeft ook weer positieve effecten op de vertering.

Paarden eten graag gestoomd hooi

Omdat gestoomd hooi smakelijk is voor paarden, kan gestoomd hooi ook een uitkomst zijn voor paarden met verminderde eetlust.

Haygain hooistomer voor paarden

Afb 3. Hooi dat uit een Haygain® hooistomer komt, ruikt niet alleen lekker voor mensen, het is ook wetenschappelijk aangetoond dat paarden liever gestoomd hooi eten.

Uit onderzoek blijkt dat homemade stomers juist meer bacteriën bevatten na behandeling dan voor behandeling!

Waarom een Haygain® hooistomer en geen homemade stomer?

Technologie

De technologie achter de Haygain® hooistomer is het resultaat van jaren onderzoeken en ontwikkelingen. Bijzonder kenmerkend voor de Haygain® hooistomers is het verkrijgen van de juiste temperatuur en vochtigheid over het gehele hooi in de stomer, of er nu een hooinetje of een hele baal behandeld wordt (afb. 4).

Dit wordt mogelijk gemaakt door de (gepatenteerde) pinnen die in het ruwvoer steken (afb. 5). Het resultaat is dat al het ruwvoer dat uit een Haygain® hooistomer komt in principe veilig is voor paarden. Homemade hooistomers halen nooit hetzelfde resultaat: de temperatuur is vaak niet stabiel, en zonder de pinnen wordt alleen het oppervlakkige hooi van de baal behandeld. Studies laten zien dat hooi uit homemade stomers veel meer stofdeeltjes bevat en de bacteriegroei bevordert (in tegenstelling tot Haygain® stomers).

Haygain hooistomer voor paarden - werking (illustratie)
Afb 4. De Haygain® hooistomers zijn zo ontwikkeld dat ze een stabiele en geschikte temperatuur en vochtigheid garanderen. Dit is nodig voor de juiste behandeling van het ruwvoer en is meestal niet haalbaar met een homemade systeem.
Haygain hooistomer voor paarden - werking (foto stoom door hooi met gepatenteerde pinnen)
Afb 5. De gepatenteerde pinnen in de bodem van de Haygain® hooistomers zorgen ervoor dat niet alleen het oppervlakkig hooi behandeld wordt, maar de gehele inhoud!

Internationale erkenning

Wetenschappelijke teams door de hele wereld voeren allemaal hun onderzoeken over hooistomen op Haygain® hooistomers. Dit is ook een van de argumenten om Haygain® hooistomers te gebruiken: je ondersteunt de onderzoeken en ontwikkelingen op dit gebied. De resultaten van de onderzoeken met Haygain® hooistomers zijn ook niet een op een toepasbaar op andere hooistomers (waaronder bijv. de homemade stomers).

Hiernaast zijn Haygain® hooistomers erkend en gebruikt door vele topsporters en ze worden aangeraden binnen de diergeneeskunde en door veel (sport)paardenartsen wereldwijd!

Is hooi weken een alternatief voor hooistomen?

Stofdeeltjes

Als we enkel het aantal stofdeeltjes bekijken, is hooistomen gelijkwaardig aan hooi weken. Dit komt omdat het water tijdelijk de stofdeeltjes, schimmels, schimmelsporen en bacteriën aan de hooistengels plakt. Naast het verlies aan voedingswaarden als het hooi te lang geweekt wordt (zie onder), heeft hooi weken nog een nadeel: als het hooi weer droog wordt, komen die schimmels en bacteriën weer los en kunnen weer ingeademd worden door het paard. Hoe langer het paard erover doet om het hooi op te eten, hoe droger het weer wordt en hoe hoger het risico dat de kwaliteit van het geweekte hooi (snel) achteruit gaat. Hooistomen kent dat nadeel niet, omdat het de schimmels en bacteriën feitelijk doodt.

Voedingswaarden

Uit een onderzoek is het aangetoond dat het stomen in een Haygain® hooistomer het gehalte aan voedingsstoffen niet beïnvloedt, behalve voor de koolhydraten die gemiddeld met 18% dalen. Bij het weken in water verliest het hooi tot 50% van de koolhydraten (afhankelijk van de duur van het weken) maar ook elektrolyten.

Klokje Haygain hooistomen - behandeling hooi paard duurt 1 uur

Afb 6. De behandeling van het ruwvoer duurt ongeveer 1 uur. Daarna kan je het hooi tot 24 uur na stomen voeren

In de praktijk

Hooistomen is niet zo ingewikkeld. Je plaatst het ruwvoer (hooi of kuil) in de zwarte box van de Haygain® hooistomer, en zet de boiler aan. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. Daarna wacht je heel even totdat het ruwvoer op kamertemperatuur is (als indicatie moet je zelf het hooi met blote handen kunnen vasthouden) en je kan het ruwvoer tot minimaal 24 uur na behandeling aan je paarden toedienen.

Er bestaan verschillende maten hooistomers. Welke voor jouw situatie geschikt is, is afhankelijk van het aantal paarden die je wilt voeren en hoe vaak je het op een dag wilt stomen. Aan onderhoud heb je weinig vereisten: houd de hooibox schoon, en ontkalk de boiler regelmatig. In de winter let je er natuurlijk op dat de leidingen niet bevriezen.

Tekst door:
Thibault Frippiat in opdracht van Horsefriend Products BV

Haygain logo transparant

Meer informatie over hooistomen met Haygain® of advies met betrekking tot stalinrichting vind je op www.horsefriend.nl.

Paardenarts.nl kan niet ingaan op (individuele) gezondheidsvragen. Raadpleeg hiervoor altijd je eigen / een dierenarts.