Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Bronnen: SRP / RVO
Zaterdag 17 december is er een nieuw geval van vogelgriep (H5) vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Kamperveen (gemeente Kampen, provincie Overijssel). Er is per direct een zone van 10 kilometer rond dit getroffen bedrijf, als toezichtsgebied afgekondigd. Zondag 18 december is ook in Hiaure (gemeente Dongeradeel, provincie Friesland) bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld.

Bekijk de toezichtsgebieden die op dit moment gelden in Nederland

Vervoersbeperkende maatregelen voor paarden

Voor het vervoer van paarden in de toezichtsgebieden gelden een aantal vervoersbeperkende maatregelen:

  • Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder  pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Paarden mogen wel rechtsstreek vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in de toezichtsgebieden is mogelijk, indien ze niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.
  • Verder gelden er op dit moment ook strenge hygiëneprotocollen en bezoekersprotocollen voor paarden die elders in Nederland op een inrichting (bedrijf) staan waar ook commercieel gevogelte wordt gehouden.

Voor de rest van Nederland gelden er geen vervoersbeperkingen voor paarden.

Regelgeving

De regelgeving op het gebied van vogelgriep is voortdurend aan wijzigingen onderhevig. Houdt de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen. Neem bij twijfel over je situatie contact op met de RVO via telefoonnummer 088-0424242.

Naar Rijksoverheid.nl, nieuws vogelgriep

 

Bronnen: SRP/RVO