Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Afgelopen weekend is bij Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden een uitbraak van Rhinopneumonie vastgesteld. Paarden uit de directe omgeving van het besmette bedrijf (aangrenzende locaties met paarden) mogen alleen deelnemen aan evenementen waaronder keuringen en wedstrijden indien er een gezondheidsverklaring is afgegeven.

Rhino-neusuitvloeiing-header

Op het bedrijf in Lienden is de neurologische vorm van rhinopneumonie bij één paard geconstateerd. Na onderzoek is dit ook door de Gezondheidsdienst bevestigd.

Direct bij de eerste verschijnselen is de afdeling, waar het betreffende paard stond, afgesloten van de andere afdelingen. De eigenaren van andere aanwezige paarden op deze afdeling zijn geïnformeerd. Ook de eigenaren van paarden die op deze afdeling verbleven voordat de ziekte geconstateerd werd, zijn hierover geïnformeerd. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico.

Paarden die toch met andere paarden van dit bedrijf in contact zijn geweest, dienen geïsoleerd te worden van andere paarden en moeten dagelijks getemperatuurd worden. Bij verdenking van Rhino raadpleeg dan direct je dierenarts.

Lees meer informatie op de website van de Sectorraad Paarden (SRP)

Bekijk hier de video over Rhinopneumonie:

 

Video

Rhinopneumonie