Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

PPID, voorheen de ziekte van Cushing genoemd, is een aandoening waaraan veel paarden lijden. Paarden met deze aandoening kunnen verschillende ziekteverschijnselen laten zien zoals hoefbevangenheid, een lange en/of krullerige vacht, verminderd presteren, vermageren en veel plassen en drinken.

Afb. 2: Hoefbevangenheid - foto's D. Rendle

(Bloed)onderzoek doen

Je dierenarts kan een eenvoudig bloedonderzoek doen waarmee bepaald kan worden of je paard of pony PPID heeft. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen enkele dagen bekend. In sommige gevallen is het mogelijk om op basis van een klinisch onderzoek en de ziektegeschiedenis van het paard de diagnose PPID te stellen.

In veel gevallen zal je dierenarts één of meerdere bloedmonsters willen afnemen om de concentraties van verschillende hormonen of andere stoffen in het bloed te bepalen. De resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met de normale waarden die worden gemeten bij niet zieke paarden. Op deze manier kan bevestigd worden of het paard daadwerkelijk PPID heeft.

PPID-test: actie in september & oktober 2014:

Het is van 1 september t/m 31 oktober 2014 mogelijk om je paard of pony (gratis) te laten testen op PPID (voorheen de ziekte van Cushing). Dit betreft een gratis bloedtest, maar niet alle bijkomende kosten worden vergoed. Vraag je dierenarts om advies

* Dit betrof een actie in 2014 en de voucher is niet meer geldig *

Lees meer over PPID, de PPID-test en werkwijze: