Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

28-03-2014 – Op een locatie in regio het Gooi is rhinopneumonie vastgesteld. Paarden van de locatie worden niet vervoerd.

Rhino-neusuitvloeiing-header

Op de locatie in regio het Gooi gaat het om EHV1, de variant van rhinopneumonie die zich uit middels abortus en in dit geval ook bij een paard neurologische verschijnselen heeft veroorzaakt. Een paard is gezien het verloop van de ziekte geëuthanaseerd. De Gezondheidsdienst heeft na onderzoek bevestigd dat het gaat om EHV1. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren.

De paarden mogen de locatie de komende vier weken niet verlaten. Daarnaast is het bedrijf direct op slot gegaan. Paarden van deze locatie zijn de laatste weken zeer beperkt met andere paarden in contact geweest. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico. De contactadressen zijn ingelicht en de paarden staan dagelijks onder controle van een dierenarts. Een tweede paard met lichte temperatuursverhoging is ook getest op het voorkomen van rhinopneumonie en is negatief getest.

U kunt uw paarden zelf controleren door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij verdenking van rhinopneumonie is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen.

Bron: Sectorraad Paarden

Meer informatie over rhinopneumonie lees je in het artikel Rhinopneumonie in de Veterinaire Kennisbank.