Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Bericht Sectorraad Paarden, 8 december 2017 | In Biddinghuizen is bij een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om de hoog pathogene variant.

Rond het bedrijf in Biddinghuizen is een 10 kilometergebied ingesteld. Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:

  • Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Paarden mogen wel rechtstreeks vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het toezichtsgebied is mogelijk indien de paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Kortom: in heel Nederland mogen paarden vervoerd worden. Alleen voor bedrijven mét pluimvee of ander gevogelte in het toezichtsgebied rond Biddinghuizen geldt een vervoersbeperking.

Wat is vogelgriep? Kunnen paarden ook vogelgriep krijgen en is er een vaccin voor paarden?
Deze en andere vragen worden beantwoord in de aanvullende informatie van de SRP

 

Houd verder de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rond vogelgriepuitbraken.

 

Bron: SRP