Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Bericht Sectorraad Paarden | 20 december 2014 – Op een locatie in regio de Veluwe (omgeving Zwolle) is Rhinopneumonie vastgesteld. De locatie is direct op slot gegaan.

Rhino-neusuitvloeiing-header

Het gaat hier om EHV1, de variant van Rhinopneumonie die zich uit middels verkoudheidsverschijnselen, abortus en in dit geval ook bij een paard neurologische verschijnselen heeft veroorzaakt. Tot nu toe is bij één paard op dit adres als eerste symptoom koorts opgetreden en zijn vervolgens neurologische verschijnselen (problemen met lopen en evenwicht) zichtbaar geworden. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na laboratoriumonderzoek bevestigd dat het gaat om EHV1. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren.

Op deze locatie staan een beperkt aantal paarden, zij verlaten de stal de komende vier weken niet en worden door de eigenaar en behandelend dierenarts nauwlettend in de gaten gehouden. De paarden van deze stal zijn de laatste weken zeer beperkt met andere paarden in contact geweest. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico.

U kunt uw paarden zelf controleren door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij verdenking van Rhinopneumonie is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen.

Bron: www.sectorraadpaarden.nl

Lees hier meer over Rhinopneumonie