Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

27-9-2018 | Paardenarts.nl was te gast bij Lingehoeve Diergeneeskunde te Lienden bij de introductie van een unieke CT-scanner. Het moderne diergeneeskunde centrum beschikt vanaf heden als eerste en enige in de wereld over een hypermoderne CT-scanner die probleemgebieden bij paarden kan opsporen die voorheen niet mogelijk waren. Deze unieke CT-scan heeft een ring van een dusdanige diameter dat de heupen en de volledige hals van een paard erin passen. Ook voor andere veterinaire problemen is de nieuwe CT-scan een uitkomst.

Bij een CT, wat staat voor Computed Tomography, worden al circulerend met röntgenstralen dwarsdoorsneden van het lichaamsdeel gemaakt. Door al deze doorsneden samen te voegen, ontstaat een driedimensionaal beeld van het lichaam. De nieuwe Philips Brilliance Large Bore CT-scan, is niet alleen baanbrekend door de grote afmeting van de ring, maar ook door zijn snelheid voegt de scan een nieuwe dimensie toe in de moderne beeldvorming van problemen in de paardensport. Het aantal klinieken in Nederland waar een CT-scan van paarden gemaakt kan worden, is op één hand te tellen. In 2006 was Lingehoeve Diergeneeskunde de eerste kliniek met een CT-scan, nu in 2018 is het de eerste kliniek met een CT-scan van dit type.

 

 

Bekken- en halsproblemen

De orthopedisch gespecialiseerde paardenartsen Henk van der Veen en Katja Winderickx van Lingehoeve Diergeneeskunde (foto) zijn enthousiast: “Nooit eerder was het mogelijk om een CT-scan te maken van de heupen, het bekken en het SI-gewricht van het paard. Van deze regio, waar een behoorlijk aantal sportpaarden problemen heeft, was tot nog toe alleen echografisch onderzoek mogelijk. En dan nog slechts gedeeltelijk omdat we er simpelweg niet overal bij kunnen. Met deze CT-scan kunnen diagnoses gesteld worden die voorheen niet mogelijk waren.” Met de nieuwe techniek levert Lingehoeve Diergeneeskunde internationaal een bijdrage aan de kennis van de problematiek van deze regio, die een bottleneck is in de sportcarrière van menig veelbelovend spring- en dressuurpaard. Een ander probleemgebied bij sportpaarden, de onderste halswervels, kan eveneens vanwege de grote diameter van de CT-opening, nu beter dan ooit in beeld gebracht worden. Ook daarin loopt Lingehoeve Diergeneeskunde voorop in de wereld. Van der Veen: “Er zijn best veel paarden met onduidelijke problemen in de hals. Op röntgenfoto’s is niet altijd zichtbaar wat er precies  aan de hand is.”

Wanneer CT-Scan?

Een CT-scan wordt niet alleen ingezet bij botproblemen bij paarden, maar ook weke delen zoals bloedvaten, zenuwen, pezen en banden zijn door middel van contrastvloeistof op een CT-scan heel goed te zien. Enkele voorbeelden zijn:

 • Hals
  Moeite met inbuiging of oprichting, verzet kan duiden op artrose, beknelde zenuw of (tussen)wervelprobleem.
 • Achterhand
  Verzet met rijden, moeite met verzameling, bepaalde oefeningen en galopperen kan duiden op een probleem in SI-gewricht, bekken of heupen.
 • Benen
  Meniscus- en kruisbandproblemen in de knie, hoefkatrol, (tussen)peesaandoeningen, haarscheurtjes in het bot, pees- en bandafwijkingen in de voet.
 • Hoofd
  Voorhoofdsholteontsteking, kieswortelproblemen, tumoren, problemen met gebit, kaakgewricht of tongbeen.

Ook zonder narcose

Afhankelijk van het te scannen gebied kunnen paarden staand of liggend in de CT-scan. Bij een staande CT-scan krijgt het paard alleen een kort roesje. Dit is fijner voor het paard, een minder grote stap voor de eigenaar en het is goedkoper. Bij een liggende CT-scan is de narcoseduur beperkt door de snelheid van het apparaat, door een geassisteerde recovery zijn de risico’s tot een minimum beperkt.

CT-scan en dan?

Als de diagnose gesteld is door middel van de CT-scan volgt het belangrijkste: de behandeling en revalidatie. Die wordt in overleg met de eigenaar van het paard en vaak ook met de eigen dierenarts gedaan omdat paarden vanuit het hele land doorverwezen worden naar Lingehoeve Diergeneeskunde. Naast de dierenarts worden hierbij ook regelmatig de hoefsmid, fysiotherapeut, tandarts en instructeur ingezet.

Voor wie?

Paarden uit het hele land komen naar Lingehoeve Diergeneeskunde voor een CT-scan. Niet alleen Grand-Prix dressuur- en springpaarden, maar ook veel paarden die voor recreatie of basisport worden ingezet, kunnen veel baat hebben bij een goede diagnose als er problemen zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze CT-scan kunt u terecht op de website van Lingenhoeve Diergeneeskunde

 

 

Lingehoeve Diergeneeskunde is een moderne kliniek voor paarden, gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren. Patiënten kunnen rechtstreeks terecht voor eerstelijns geneeskunde en op doorverwijzing van de eigen dierenarts voor uitgebreide diagnostiek door middel van röntgenonderzoek, echografie, CT-scan, scintigrafie, endoscopie, maar ook voor opname, behandeling en operaties. De kliniek beschikte als eerste paardenkliniek vanaf 2006 over een CT-scan, nu in 2018 is het de eerste kliniek met een CT-scan van dit nieuwe, revolutionaire type.  www.delingehoeve.nl