Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Aan het einde van het winterseizoen, is het hooi minder fris dan het was bij aankoop. Vaak bevat het meer stof, en gaat de smakelijkheid wat achteruit. In principe zal het nog net zoveel energie en eiwit bevatten, maar minder vitamine A en E. Het kan zijn dat door een wat laat voorjaar het gras nog even op zich laat wachten. Je zal voorlopig hooi moeten blijven voeren. Maar wat nu als de voorraad bijna op is en het minder goed verkrijgbaar is? Je paard zomaar in de wei zetten is niet de oplossing!

Klimaat

In de toekomst zal dat mogelijk vaker voorkomen dat ruwvoer minder goed verkrijgbaar is of dat de gehalten veranderen. De verandering van het klimaat heeft effect op de grasgroei en dus ruwvoerproductie. Ook in het buitenland, waar al veel van ons hooi vandaan komt, zijn deze gevolgen merkbaar.

Kortom, wees zuinig op je ruwvoer, zonder het paard tekort te doen.

Vezelrijke voedermiddelen

Als alternatief kan je extra vezels voeren uit andere voedermiddelen. Luzerne is een product wat gebruikt kan worden, maar ook een beetje stro of graszaadhooi. Voerproducenten maken vezelrijke voeders voor paarden, soms als brok en soms als vezelrijke mengeling, bijvoorbeeld op basis van gedroogd gras. Ook dit kan helpen het vezelaandeel in het rantsoen hoog te houden. Kijk naar de ingrediënten en gehalten van het voer. De ingrediënten bestaan uit grassoorten (zoals timothee), luzerne, soms bietenpulp of kaf van granen (haverkaf of sojahullen) en geen of weinig echte granen zoals haver, gerst of mais. Een ruwe celstofgehalte van meer dan 18-20% is vezelrijk te noemen.

Ruwe celstof is niet hetzelfde als structuur

Omdat het kauwen een belangrijke factor is waarom je hooi geeft aan je paard, is het goed producten te geven die niet zijn vermalen en tot brokje geperst. Oftewel, grasbrok of luzernebrok (of esparcettebrok) zijn wel vezelrijk in de zin dat het een hoog ruwe celstof bevat, maar de vezels zijn wel erg kort. Het paard kauwt minder lang en maakt minder speeksel aan en het voer is snel op. Soms zijn de brokken duidelijk groter gemaakt, wat iets meer kauwtijd oplevert. De vezels zijn voor de darmflora wel een goede aanvulling. Paarden kauwen wat meer op voerproducten die niet zijn vermalen en geperst. Je ziet dan de ingrediënten, die door elkaar zijn gemengd. Het is nog altijd niet hetzelfde als hooi, maar kan wel een aanvulling zijn.

Vermijd stof

Hoest je paard, dan kan dit door stoffig hooi komen. Controleer bij ouder hooi het stof door het eens uit te schudden (buiten de stal!). Zie je veel stof, dan is dit niet geschikt voor je paard. Door het nat te maken zorg je dat het stof niet ingeademd wordt. Dompel het hooi goed onder in een grote bak water. Het hoeft niet echt lang te weken. Voer het in porties die je paard in een keer opeet. Ligt nat hooi te lang in de stal dan gaat het broeien en schimmelen.

Onbeperkt voeren of beperkt voeren

Het kan sowieso een goed idee zijn om de hoeveelheid hooi enigszins te beperken, zeker als het einde van de voorraad in zicht komt. Voorkom in ieder geval verspilling van goed ruwvoer. Soms komt het voor dat de paarden niet al het hooi opeten, of uit de bak gooien en er doorheen lopen. Beperk de hoeveelheid zodat het netjes en volledig opgaat.

Vitaminen

Vermindering van het aandeel caroteen (groene kleur in hooi) geeft minder productie in het paard van vitamine A. Nu hebben de meeste paarden daar wel een voorraadje van en krijgen ze met een balancer of krachtvoer dit ook nog aangeleverd. Een tekort ligt dus niet voor de hand. Iets anders is dit met vitamine E. Hiervan is de voorraad in het paardenlichaam veel lager. De aanvulling met andere voeders is voor de wat hogere behoefte van sportpaarden en fokmerries vaak onvoldoende. Voor die paarden is aanvulling met een supplement nodig, totdat weidegang weer mogelijk is.

Van hooi naar weide

Het ruwvoer is het meest belangrijke onderdeel van het totale rantsoen. Wees er zuinig op en voer voldoende, zonder het te verspillen. Beoordeel of het hooi niet te stoffig is geworden. Is de voorraad krap, kijk of je met andere vezelrijke voedermiddelen wat extra vezels aan het rantsoen kan toevoegen.

Wees voorzichtig met de start van het weideseizoen. Ook al is het hooi krap, zet nooit zomaar paarden in een verse weide. Het verteringsstelsel moet er echt eerst aan gewend raken. Koliek en diarree zijn anders nare gevolgen. Hou er rekening mee dat je voor deze overgangsperiode ook nog wat hooi nodig hebt.

Tips overgang van stal naar weide

Hoe je van stal naar weide moet overgaan is te zien in de Online Masterclass over Voorjaarsgras & Weideplan!

Chipnummer zoeken

Vul het chipnummer in en vind de gegevens bij het paard.
Meer info

Onze partners

Boehringer_Ingelheim_Logo
Zoetis_logo
Dumea Onderzoek & Advies logo
Hippo Horse Insurance -logo
Hay to You logo