Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 4 minuten

Wij paardenmensen zijn best bijzondere mensen. Open onze telefoon en de eerste 30 foto’s zullen hoogstwaarschijnlijk van ons paard zijn of van een andere viervoeter. We lopen rustig met vieze paardenkleding de supermarkt in en we zijn ons volledig bewust dat die vieze paardrijbroek in aanschaf de duurste broek was die we in onze hele kledingcollectie hebben.

Vraag ons wat het belangrijkste is in ons leven en ons paard zal in de top drie staan, bij velen zelfs op nummer één. Onze eventuele partners staan vaak lager op het lijstje en zijn zich daar ook volledig van bewust (en OK mee). Dat is de consequentie van samenzijn met een paardenmens.

Maar wat als we de vraag nu eens omdraaien? Wat is nou het belangrijkste in het leven van jouw paard? Zijn buurman of een andere soortgenoot? Ik denk het niet. Ik ben van mening dat JIJ het belangrijkste bent in het leven van jouw paard. En daarmee bedoel ik niet dat je paard heel graag zijn stal vol zou hangen met foto’s van jou (#Penny). Nee, ik bedoel vrij letterlijk dat jij het belangrijkste bent in zijn leven.

paardenarts.nl- column Morgan-Het belangrijkste in het leven van jouw paard- ML paard kietelenJij bent namelijk degene die alles bepaalt en die alle keuzes maakt. Hoeveel voer hij krijgt, welke kwaliteit voer en wanneer hij mag eten. Hoe vaak hij zijn stal uitkomt, hoeveel contact hij heeft met soortgenoten en op welke manier hij zijn benen mag strekken. Of er een dierenarts bijgehaald wordt of dat je besluit het nog even aan te kijken…

Misschien denk je nu dat sommige dingen buiten jou om bepaald worden, omdat het bijvoorbeeld de werkwijze is van de pensionstal waar je staat. Maar uiteindelijk beslis JIJ op welke stal jouw paard gestald is. Onder aan de streep ligt de bal dus toch weer bij jou.

Best overweldigend hè, als je bedenkt hoeveel verantwoordelijkheid er op de schouders van ons paardenmensen rust? Gelukkig hebben we met zijn allen vrijwel altijd hetzelfde doel voor ogen: we willen wat het beste is voor ons paard.

Klinkt als een happy-ever-after, maar helaas is de realiteit soms anders. We maken namelijk ook wel eens verkeerde keuzes en de oorzaak ligt daarin volgens mij in twee dingen: 1) verkeerde prioriteiten stellen of 2) je keuzes maken op basis van te weinig informatie of onjuiste informatie.

Als dierenarts wil ik optimaal welzijn en goede gezondheid voor jullie paarden en heb ik als doel om jullie eigenaren te helpen bij het maken van de juiste keuzes. In het geval van prioriteiten stellen is dat lastig, ik kan namelijk niet voor jou bepalen wat jij het belangrijkste vindt voor jou en je paard. Overigens denk ik wel dat het je paard geen zier kan interesseren of hij één, vijf of géén Swarovski-steentjes in zijn frontriem heeft. Zo lang het maar lekker zit, dat is veel belangrijker voor zijn welzijn.

Maar ik kan jullie wel helpen bij het aandragen van de juiste informatie. Zelf vind ik dit een heel belangrijk onderdeel van mijn werk en diegene die mij kennen weten dat ik veel online bezig ben om allerlei kennis met jullie te delen. En veel collega dierenartsen met mij. We proberen om moeilijke materie begrijpelijk te maken en dit jullie op een leuke manier bij te brengen.

En daar heb ik jullie hulp bij nodig! Want ik kan moeilijk inschatten waar jij als paardenmens behoefte aan hebt. Wat zijn nou onderwerpen binnen de gezondheid of het management van je paard waar jij vragen over hebt? En wat zou jij de fijnste manier vinden om deze kennis te ontvangen: via een online webinar, live bijeenkomst, vlog, podcast, striptekening (ik denk even out-of-the-box 😉)?

We horen graag van jou

Wil jij me laten weten op welke vlakken je graag meer kennis zou hebben? En op welke manier? Dan ga ik er alles aan doen om deze kennis bij jou te krijgen. Stuur me jouw ideeën via onderstaande link:

Wil jij meer leren over voeding en gezondheid van jouw paard? En hoe je bijv. zelf kunt checken of hij gezond is? Meld je dan zeker aan voorde Replay van Horse Health Today (nu online beschikbaar), het nieuwe online event over de gezondheid van paarden. Vijf paardenartsen leren je tijdens dit event alles over de Top 5 gezondheidsproblemen. Dit zijn paardenartsen zoals ik ik eerde noemde: die graag moeilijke materie begrijpelijk willen maken voor jullie. Een event waar we zekerweten paardenmensen zoals jij informatie kunnen geven die gaat helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw paard!

 

Morgan Lashley
Paardenarts en hoofdredacteur Paardenarts.nl