Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 3 minuten

Het voermanagement van oudere paarden kan een uitdaging zijn. 

Paarden hebben baat bij een rantsoen op basis van ruwvoer.  

Oudere (geriatrische) paarden kunnen echter door bijv. een slechter wordend gebit steeds minder goed uit de voeten met standaard ruwvoer. Zij hebben behoefte aan ruwvoer van hoge kwaliteit met een fijne structuur en voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Speciaal voor deze paarden heeft Hartog een unieke en complete ruwvoermix ontwikkeld: Hartog 5* Star Complete Care Senior, een ruwvoermix van fijne structuur met vitaminen & mineralen balancer.

Mogelijke kenmerken van oudere paarden

Hartog 5 Star Complete Senior - voorbeeld ouder paard met slecht gebit

Ouder paard met een slecht gebit

Algemene tekenen van ouderdom:

 • Verminderde spiermassa
 • Zwakke rug en slappe buikspieren
 • Gebitsproblemen
 • Grijze vacht
 • Gewrichtsproblemen zoals atrose, stijfheid
 • Verminderde darmwerking
 • Verhoogde kans op koliek en worminfecties
 • Veranderde hormoonhuishouding

Wist je dat?

Oudere paarden zijn ook gevoeliger voor aandoeningen als:

 • PPID (voorheen ‘Ziekte van Cushing’)
 • Insulineresistentie/insuline dysregulatie (IR/ID)
 • Hoefbevangenheid
Hartog 5 Star Complete Senior - voorbeeld oud paard PPID krullende vacht
Voorbeeld van een oud paard met PPID en een krullende vacht

Voedingsbehoefte van oudere paarden

Naarmate het paard ouder wordt kan het vermogen om voedsel goed te verteren en voedingstoffen in de darmen op te nemen afnemen. Hierdoor kan een senior paard behoefte hebben aan voer met makkelijker verteerbare, hoog kwalitatieve eiwitten (Vrep), vitaminen en mineralen. Oudere paarden hebben in het bijzonder een hogere behoefte aan een langzaam vrijkomende energie (EWpa) in de vorm van vezels (ruwvoer) en vet (plantaardige olie of zaden zoals lijnzaad). Langzame energie is veiliger in deze leeftijdsgroep die een verhoogd risico op IR en PPID heeft.

Hartog 5 Star Complete Senior - uniek ruwvoer ouder paard
Uniek ruwvoer ouder paard

Ruwvoer voor oudere paarden

Om voor hun verminderde spijsvertering te compenseren hebben deze paarden ruwvoer nodig met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en verteerbare vezels. Paarden met gebitsproblemen kunnen moeite hebben met (langstengelig) ruwvoer en kunnen een ruwvoervervanger nodig hebben.

Er zijn veel verschillende soorten ruwvoervervangers voor oudere paarden, zoals samengesteld seniorvoer, grasbrok, gehakseld ruwvoer zoals de Hartog Gras-mix, bietenpulp of een compleet voeder op basis van ruwvoer, zoals Hartog 5* Star Complete Care Senior.

Paarden hebben minimaal 1 – 1,5% van hun lichaamsgewicht in droge stof uit ruwvoer nodig per dag. Ruwvoer is belangrijk en helpt het oude paard het verteringsstelsel gezond te houden door de gewenste darmbacteriën te voeden. Daarnaast stimuleert het kauwen op ruwvoer de speekselaanmaak wat onmisbaar is om de maag gezond te houden.

Ruwvoer helpt ook de bloedsuikerspiegel stabiel te houden omdat vezels langzame en constante energie leveren. Langzaam vrijkomende energie voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel wat van belang is voor paarden die gevoelig zijn voor of last hebben van insulineresistentie (IR), Equine Metabool Syndroom (EMS) en/of hoefbevangenheid. Zij hebben baat bij een rantsoen met een laag suiker- en zetmeelgehalte.

Winterperiode

Vezelverterende bacteriën in de dikke darm en blindedarm scheiden veel warmte af tijdens de vertering van ruwvoer. Met name tijdens de winterperiode helpt dit het paard warm te houden. Hierdoor hoeft het paard minder energie te verbranden om zichzelf warm te houden.

Gezond en fit oud worden met Hartog 5* Star Complete Care Senior

De Hartog 5* Star Complete Care Senior is een uniek ruwvoeder speciaal ontwikkeld voor oudere paarden met gebitsproblemen.

De fijne ruwvoermix is van zacht ruwvoer gemaakt en erg kort gehakseld. Deze fijne mix is hierdoor zelfs geschikt voor paarden met ernstige gebitsproblemen. Het is een compleet voer op basis van ruwvoer met een graanvrije balancer, dat zowel ruw- als krachtvoer kan vervangen. De ruwvoermix is verrijkt met een hoog gehalte vet, eiwit en vezels uit onder andere lijnzaad, soja, luzerne, bietenpulp en gras. Hartog 5* Star Complete Care Senior heeft daardoor een hoog ruwe celstof gehalte, namelijk 21%.

Hartog 5* Star Complete Care Senior is in het bijzonder geschikt voor:

 • Seniorpaarden
 • Paarden met een vermindert kauwvermogen
 • Paarden met ondergewicht
 • Suiker-sensitieve paarden
 • Revaliderende paarden
 • Voeradvies Hartog 5* Star Complete Care Senior: om aan te komen of ter verbetering van het rantsoen of als volledige ruw- en krachtvoervervanger.

Video: Hartog 5* Star Complete Care Senior

Hartog 5* Star Complete Care Senior is verkrijgbaar in recyclebare zakken van 15 kilo.

Belangrijk!

Heeft jouw paard aangepaste behoeften of twijfel je over zijn gezondheid? Laat je dan altijd adviseren door een dierenarts / voedingsadviseur.

Meer weten over Hartog 5* Star Complete Care Senior? 

 

Hartog 5* Star Complete Care Senior