Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, voorheen ziekte van Cushing) is een aandoening waaraan veel paarden lijden. Het is belangrijk om PPID bij je paard tijdig vast te stellen en te behandelen, om zo complicaties te voorkomen en de levenskwaliteit van het paard te verbeteren. Bij je dierenarts kun je eenvoudig bloedonderzoek bij je paard of pony laten doen, waarmee bepaald kan worden of het PPID heeft. Ten behoeve hiervan kun je t/m 31 oktober 2015 een voucher downloaden voor een gratis test waarmee PPID kan worden aangetoond.

Hoefbevangenheid en PPID

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en kan zich uiten in ‘trippelen’, op de achterbenen staan, langdurig liggen of kenmerkende ‘hoefringen’. Hoefbevangenheid wordt in ongeveer 90% van de gevallen veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis, zoals PPID, een aandoening waardoor de aanmaak van hormonen wordt ontregeld. Naast hoefbevangenheid uit PPID zich in ziekteverschijnselen zoals een krullende vacht, een afwijkende lichaamsbouw en chronische infecties.

Lees hier meer over Hoefbevangenheid bij paarden en PPID bij paarden

Op de röntgenfoto is goed te zien dat de punt van het hoefbeen bijna door de zool is gezakt.

Gratis bloedtest van 1 juni tot en met 31 oktober 2015

Vraag je dierenarts om informatie.

* Deze actie uit 2015 is afgelopen en de voucher is niet meer geldig*

Meer informatie over te PPID-test en werkwijze

Vraag je dierenarts om advies en lees hier meer informatie over de PPID-test en werkwijze in het artikel ‘Test om PPID bij paarden op te sporen