Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Nu de bladeren van de boom vallen, is het extra oppassen voor paarden die in de omgeving van één of meerdere Esdoorns staan en grotendeels in de weide verblijven. Tot voor kort konden wetenschappers niet de precieze oorzaak van atypische myopathie aanwijzen en leidde dat in circa 90% van de gevallen tot de dood. Wetenschappers van de universiteit in Minnesota hebben echter ontdekt dat de zaden van de vederesdoorn een stof bevat die fataal is voor paarden.

Voorkomen is beter dan genezen

De resultaten van het onderzoek geven paardenhouders en paardenartsen de kans om preventief te handelen. In Nederland komen voornamelijk de Noorse en gewone esdoorn voor als ook de Spaanse aak. De zaden van de esdoorn worden ook wel ‘helicopters’ genoemd en vallen in het najaar wanneer de wind opsteekt. Door de wind kunnen deze zaden ver van de boom verwijderd terecht komen. Dit betekent dat niet enkel esdoorns in de weide zelf maar ook verder verwijderd van de weidegang een bedreiging kunnen vormen.

Esdoorn vormt grote bedreiging voor paarden in de weide

Paarden die hoofdzakelijk in de weide lopen en niet veel worden bijgevoerd, hebben meer kans om deze zaden binnen te krijgen. Van belang is om de weidegang regelmatig te controleren op de aanwezigheid van esdoornzaden en deze zoveel mogelijk te verwijderen. Het bijvoeren met ruwvoer en biks zorgt ervoor dat het paard minder gras eet waardoor de inname van mogelijke esdoornzaden ook wordt beperkt.

Ziektebeeld atypische myopathie

Volgens de onderzoekers kunnen paarden circa 26 tot 373 mg van de giftige stof per dag verdragen. Dit is afhankelijk van het gewicht van het paard. Dit komt overeen met een dagelijkse inname van 165 tot 8000 zaden. Dit lijkt veel maar het is slechts een fractie van de 500.000 zaden die een esdoorn verliest. De kans op atypische myopathie is dus groot wanneer jouw paard in de omgeving van esdoorns staat.

Atypische myopathie kan zich zeer snel ontwikkelen en kan meerdere paarden in de weide treffen. De gifstoffen in de zaden zorgen voor koorts, spierzwakte, stijfheid en spiertrillingen. Het paard gaat vaak liggen en heeft last van een verhoogde hartslag en versnelde en zware ademhaling. Daarnaast hebben paarden vaak koffiebruingekleurde urine en een volle blaas.

Atypische myopathie kan binnen 24 uur fatale gevolgen voor het paard hebben. Ingeval deze symptomen zich voordoen is het van belang om de dierenarts direct te raadplegen. Zorg ervoor dat het paard warm wordt gehouden en direct rust krijgt. Indien meerdere paarden in de weide lopen, is het van belang om deze binnen te zetten totdat duidelijk is dat zij geen last van atypische myopathie hebben.