Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Een gezond gebit is ook voor paarden heel belangrijk. Een goed functionerend gebit draagt namelijk bij aan een gezonde spijsvertering van je paard. Daarnaast is de mond de plaats waar het bit in ligt en draagt een gezond paardengebit direct bij aan een plezierige samenwerking met je paard. In februari en maart besteden we daarom extra aandacht aan gebitsverzorging bij paarden!

Gebitsproblemen bij paarden

Gebitsproblemen bij paarden komen vaker voor dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een ongebalanceerd gebit, wolftandjes, doppen, golven, haken en kaakfracturen. Paarden zijn door hun sterke drang om (als prooidier)te overleven meester in het verbergen van pijn aan hun gebit. Hierdoor kan het zijn dat gebitsproblemen pas laat aan het licht komen. Het is daarom belangrijk om als eigenaar goed op de signalen van je paard te letten.

Hoe vaak is een gebitscontrole eigenlijk nodig?

Voorkom grote problemen aan het gebit en laat je paard regelmatig contoleren. Bij een paard tussen de 2 en 5 jaar wordt een halfjaarlijkse controle geadviseerd. Het paard wisselt in deze periode veel tanden en kiezen, waardoor gebitsproblemen kunnen ontstaan. Indien er geen grote afwijkingen zijn zal na het wisselen een jaarlijkse controle veelal voldoende zijn.

Houd onze website en Facebookpagina goed in de gaten!

Wij besteden in deze maanden extra aandacht aan een gezond paardengebit en zullen hiervoor diverse gebitsonderwerpen nader voor jullie uitdiepen.

 

Lees hier het artikel ‘Het paardengebit’