Nieuw! Online Masterclass 'Ruwvoer beoordelen en ruwvoeranalyse' > Kijk direct, incl. Live Q&A op 27 maart > Meer info
Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Bij aquatraining maken we hier gebruik van in de vorm van hydrotherapie. Het gecontroleerd bewegen in water met behulp van een aquatrainer en onder begeleiding van een professional wordt tegenwoordig veelvuldig ingezet bij zowel de revalidatie als training van (sport)paarden.

Aquatraining is een vorm van hydrotherapie, oftewel bewegingstherapie in het water. De effecten van hydrotherapie komen door een aantal eigenschappen van water, zoals de opwaartse druk, de weerstand van het water, de hydrostatische druk en de temperatuur.

Paardenarts.nl partner - Leen Soldaat - iDots ex
Een groot voordeel van de aquatrainer is dat de waterhoogte gevarieerd kan worden, tot de centimeter nauwkeurig.

Professionele begeleiding is een pré

Om optimale resultaten te kunnen behalen met aquatraining is begeleiding door een goed opgeleide professional essentieel. Zowel technische kennis van de aquatrainer als kennis van het paardenlichaam is hierbij noodzakelijk. In dit artikel (mét video) lees je hier meer over.

iDots aquatrainer specialist en dierfysiotherapeut Beatrijs Bunte geeft in deze video uitleg over de werking van de iDots aquatrainer en hoe deze bij paarden ingezet kan worden voor de dagelijkse training en revalidatieprogramma’s.

Video: Uitleg over de aquatrainer

Effecten van aquatraining

De aquatrainer heeft de laatste jaren zijn waarde bewezen bij de revalidatie van paarden. Met name bij peesblessures (tussenpees en buigpezen), artrose en rugproblemen is aquatraining veelvuldig ingezet met positief resultaat.

Opwaartse druk

Door middel van de opwaartse druk heeft water een ‘optillend’ vermogen. Hoe hoger het water is, hoe meer opwaartse druk er op het lichaam wordt uitgeoefend.

Bij paarden is onderzocht dat wanneer het water op de hoogte van de heupknobbel is, dat er dan maar liefst 75% gewichtsvermindering bestaat.

Met name tijdens de belastingsfase en afzetfase in een stap worden de gewrichten en omringende weke delen minder zwaar belast.

Paardenarts.nl_Leen Soldaat - Aquatraining, aquatrainer paard header

Weerstand

Dit effect is wat training in het water zo geliefd maakt bij ruiters en trainers. Paarden kunnen op deze manier sterker worden, zonder dat de benen overbelast worden. Maar terwijl de afzet in hoog water veel makkelijker is, wordt het naar voren brengen van het been juist weer lastiger. Dit komt door de weerstand van het water, wat weer een effect is van de ‘stroperigheid’ of viscositeit van het water.

Eén van de belangrijkste spieren die verantwoordelijk is voor het naar voren brengen van het voorbeen, de brachiocephalicus halsspier, wordt dan ook zwaarder belast bij hoger water.

Viscositeit

De viscositeit van het water zorgt verder voor een vergrote bewegingsuitslag van de gewrichten in het been, zoals kogel en spronggewricht.

 

Uit onderzoek blijkt dat elk gewricht zijn eigen optimale waterhoogte heeft voor de maximale bewegingsuitslag.

 

Het is alleen wel van belang waar het been zich op dat moment bevindt. Bij de dressuursport willen we bijvoorbeeld graag dat het achterbeen onder het lichaam gebracht wordt en daar maximaal wordt gebogen. Bij een te grote weerstand van het water, zal het achterbeen wel veel buigen maar meer áchter het lichaam blijven. Hoger water en meer weerstand is daarmee dan ook niet automatisch beter voor je paard.

Hydrostatische druk

De hydrostatische druk, oftewel de druk die het water uitoefent op je lichaam, helpt bij het afvoeren van lichaamsvocht zoals lymfe. De druk geeft daarnaast ook informatie aan de tastcellen in de benen, die meer gedetailleerde informatie teruggeven aan de hersenen. Je paard kan zich in het water daardoor beter stabiliseren en het traint zijn coördinatie. Met name bij geblesseerde paarden zien we dat dit van groot belang is, terwijl dit zonder water niet zo makkelijk uitvoerbaar is als je paard nog herstellende is.

Voordeel van de aquatrainer

Een groot voordeel van het gebruik van aquatraining ten opzichte van andere vormen van hydrotherapie in de revalidatie, is dat de training zeer nauwkeurig af te stellen en te controleren is:

  • De snelheid van de loopband,
  • de exacte hoogte van het water,
  • de frequentie van trainingen,
  • maar ook de houding van je paard.

Dit laatste kan worden gestuurd door de begeleider naast de aquatrainer, hij/zij kan helpen je paard nog rechter te krijgen, of het kantelen van het bekken nog meer te stimuleren.

Voor gezonde paarden betekent een training in de aquatrainer een waardevolle variatie op de dagelijkse training. Aquatraining kan als krachttraining ingezet worden, met focus op de corespieren, of als hersteltraining met een focus op balans en coördinatie.

De variatie van de onderlaag, type training en de effecten van het water hebben een blessurepreventief effect.

Gerelateerde rubrieken