Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

1. Zelf ziek door COVID-19? Hou dan liever afstand van je paard

Corona-virus bestaat ook bij paarden (Equine Coronavirus, ECoV), maar dit is een totaal andere variant dan de COVID-19 die nu wereldwijd bij mensen voor problemen zorgt. Volgens de informatie die we nu hebben van het COVID-19 virus, kun je jouw paard niet aansteken met het virus of andersom. Let echter wel goed op: wanneer jij zelf ziek bent, dan kun je via de vacht van je paard het virus wel overbrengen naar andere stalgenoten. Het advies is daarom dat wanneer je zelf ziek bent met COVID-19, je ook afstand van je paard houdt (ook wanneer deze thuis gestald staan).

2. Bouw je training intensiteit af

Het wedstrijdseizoen staat op het moment volledig stil, dus er is ruimte om de intensiteit van je trainingen af te bouwen. Mocht het zo ver komen dat je zelf ziek wordt of dat je om andere redenen niet naar je paard kunt, dan is de overgang voor je paard minder groot wanneer je de intensiteit al wat hebt verlaagt. Een te abrupte overgang in je trainingsschema (van vol in training naar alleen paddock bijvoorbeeld) kan gezondheidsproblemen met zich mee brengen.

3. Bouw de hoeveelheid krachtvoer af

Wanneer je de trainingsintensiteit verlaagt, dan moet je ook het rantsoen hier op aanpassen. Begin altijd met het verlagen van het krachtvoer. Voldoende ruwvoer is nog steeds nodig om de maag- en darmen van je paard optimaal te laten werken.

4. Sta klaar voor elkaar

Het kan goed zijn dat iemand op jouw stal ziek wordt van het COVID-19 virus. Probeer voor elkaar klaar te staan en de zorg voor het paard van jouw stalgenoot te verdelen onder elkaar. Wanneer jij zelf ziek zou worden, zou het je waarschijnlijk ook veel rust geven om te weten dat je paard in goed handen is.

5. Gebruik je paard als anti-stress middel

Het is een stressvolle tijd op het moment, zeker omdat we niet weten hoe de situatie zich in de nabije toekomst gaat ontwikkelen. Stress heeft alleen weer een negatief effect op onze gezondheid en weerstand. Gelukkig werkt je paard erg goed als anti-stress middel, dus breng lekker veel tijd met je paard door. Spendeer eventuele extra tijd van geannuleerde wedstrijden aan een goede poets- of schoonmaakbeurt van je paard, je harnachement of je kast!

 

 

Meer lezen over Corona en wat dit betekent voor jou als paardenhouder? 
Lees hier een samenvatting van informatie die op dit moment voor handen is via instanties als het RIVM, de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht), Wageningen University & Research (WUR) en The World Organisation for Animal Health (OIE).  > Bekijk het overzicht. (incl. video van Paardenkliniek De Raaphorst/Hart voor dieren over het cornonavirus bij paarden) 

Heb je vragen over het coronavirus?
De redactie van Paardenarts.nl kan niet ingaan op vragen over het coronavirus of daaraan gerelateerde onderwerpen.
> Wageningen University & Research heeft een e-mailadres voor vragen over het coronavirus: info.corona@wur.nl