Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Veel kennis is beschikbaar over de relatie tussen voeding en gezondheid en prestatie bij paarden. Helaas komt niet al deze kennis terecht bij de eindgebruikers: paardenhouders en -liefhebbers. Zij zijn wel “hongerig” naar informatie en zoeken dit vaak op internet. Het is moeilijk om de werkelijk onderbouwde kennis te onderscheiden van marketing of ongefundeerde betogen met onjuiste conclusies. Paardenarts.nl heeft als doel om wetenschappelijke kennis bruikbaar en helder aan de paardenhouder te presenteren. Dierenartsen zijn (mede-)auteur en staan borg voor het wetenschappelijke gehalte. Paardenpraktijken en hippische organisaties delen deze waardevolle basisinformatie ook steeds meer aan derden.

Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid

Doe je dit goed, dan voorkom je veel ellende!

Voeding is voor het paard een onmisbare schakel in de gezondheid. Niet alleen qua inhoudelijke voedingsstoffen, maar ook in de presentatie, de vorm en de wijze van voeren. Voeropname gedrag bepaalt een heel groot deel van de dagelijkse tijdsbesteding. Het hele verteringsstelsel en de fysiologie is daarop afgestemd. Gezondheidsklachten ontstaan door een verkeerde samenstelling van het rantsoen, maar ook door een verkeerd voermanagement. Veelvoorkomende klachten zijn maagzweren, koliek, overgewicht en hoefbevangenheid.  

Deze aandoeningen ondermijnen het welzijn van het paard, terwijl veel van deze klachten met een goed voerbeleid voorkomen kunnen worden. Dit vraagt om een betere opleiding van paardenhouders in kennis over paardenvoeding. Daar houdt Paardenarts.nl zich nadrukkelijk mee bezig.

“De belangrijkste voedingspijlers voor een gezond paard zijn de ruwvoerkeuze, een gezonde darmflora, de manier van voeren en het controleren van het gewicht.”

Dr. Anneke Hallebeek

Ruwvoer is de basis

Als de basis klopt, kan het aanvullende voer beperkt blijven.

Er is veel meer aandacht nodig voor de aanschaf en het produceren van kwalitatief passend ruwvoer voor paarden. Aanbod met een variatie in kwaliteiten voor paarden stelt een eigenaar in staat de juiste keuze te maken. Door het paard het ruwvoer te geven wat past bij de behoefte, is de basis voor een goede gezondheid al gelegd. Om deze keuze te kunnen maken moet de eigenaar weten wat zijn paard nodig heeft en deze keuze ook kunnen vinden. Dit kan zelf, maar zeker ook onder begeleiding van een goede voedingsadviseur/dierenarts in combinatie met een ruwvoeranalyse.

Door voldoende geschikte kwaliteit ruwvoer te geven kan de darmflora zich goed ontwikkelen en voorziet dit in het grootste deel, of zelfs 100%, van de energiebehoefte van het paard. Zo is minder krachtvoer nodig en is er minder kans op voerfouten, zoals het geven van teveel krachtvoer. Tegelijkertijd verbetert een gezonde darmflora de weerstand van het paard. Paarden zijn sociale ruwvoereters en lange afstandlopers. Voor het welzijn hoort bij een goed rantsoen ook voldoende beweging en sociale interactie.

Rubriek Paardenvoeding

Informatie die je niet mag missen

Met de content in de rubriek Paardenvoeding van Paardenarts.nl krijgt de lezer verantwoorde en praktische informatie over paardenvoeding die hem in staat stelt de situatie voor zijn paard(en) zo goed mogelijk te optimaliseren. En bij twijfel over de gezondheid van hun paard dit met hun dierenarts te bespreken. Dit alles draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van paarden.

 

Naar rubriek Paardenvoeding

 

Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding
Hoofdredacteur Paardenvoeding bij Paardenarts.nl