Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft in een tweede hooimonster het giftige Herfsttijlloos aangetroffen.

Naar aanleiding van de publiciteit in de afgelopen tijd over de vondst van herfsttijloos in een eerder monster stuurde een fouragehandelaaruit het oosten van het land enkele planten in die hij niet vertrouwde. Deze planten waren afkomstig uit een partij hooi, die in december aangeleverd was vanuit het Eifelgebied. Na botanisch onderzoek is bevestigd door de GD dat het inderdaad gaat om Herfsttijloos.

Herfsttijlloos (Colchicum autumnale) is giftig voor alle dieren. De plant bevat colchicine wat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, bloederige diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De betrokken handelaar heeft uit voorzorg het uit deze partij geleverde hooi zoveel mogelijk teruggehaald. De partij wordt verder terug getraceerd door de NVWA.

Mocht u ruwvoer hebben liggen waaraan u twijfelt, mogelijk omdat het uit een natuurgebied afkomstig is en/of omdat het planten bevat die u niet herkent, is het mogelijk dit te laten onderzoeken. Voor informatie kan uw dierenarts contact opnemen met de GD (0900-1770 optie 5).

Bron: Sectorraad Paarden | 10 april 2014

Lees hier meer over giftige planten