Paardenarts.nl

Strategisch ontwormen in het najaar

De 'uitgebreide wormenkuur'

In het najaar zal voor veel paarden het weideseizoen weer afgelopen zijn. Dat betekent dat de paarden toe zijn aan hun laatste mestonderzoek van het jaar en de ‘uitgebreide wormenkuur’ (in het najaar/late herfst).

Ontwormen doen we tegenwoordig doorgaans selectief: op basis van mestonderzoek, als we wormeitjes in de mest vinden. Behalve in het najaar. Hoe zit het met deze ‘uitgebreide ontworming’ in het najaar?

Met mestonderzoek monitoren we met name de kleine strongyliden (Cyathostominae; ook wel rode bloedworm), de grote strongyliden (Strongylus vulgaris) en de spoelworm (Parascaris equorum). Wanneer de temperatuur daalt in het najaar en de koude wintermaanden aanbreken maken de kleine strongyliden (de meest voorkomende wormen) doorgaans geen eitjes meer aan en gaan in ‘rust’. Het mestonderzoek kan in het najaar dan ook een negatieve uitslag geven. Daarbij zijn de lintworm en de horzellarve (in de volksmond ook wel ‘maaglarve’ genoemd) doorgaans niet met regulier mestonderzoek vindbaar. Paarden moeten dan ook tenminste een keer per jaar (veelal) in de late herfst/het najaar ‘strategisch’ ontwormd worden.


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/strategisch-ontwormen-in-het-najaar/