Kreupelheid is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij paarden. Heel veel eigenaren krijgen hier dan ook mee te maken. Stamceltherapie met gepredifferentieerde stamcellen is een nieuwe behandeling om paarden met kreupelheid ten gevolge van artrose te behandelen. De therapie is nu een paar jaar beschikbaar en veel orthopedische paardenartsen werken er mee. Paardenarts.nl gaat in gesprek met een paardenarts en een paardeneigenaar die hun ervaringen met deze therapievorm delen. In dit artikel horen we de ervaringen van Jitske Das, eigenaresse van Ruby.
Ervaringen van de paardeneigenaar
Sinds enkele jaren is de 19 jarige Oldenburger ruin Ruby in eigendom van Jitske Das. Jitske kocht de ruin om er recreatief mee te rijden en af en toe met een wedstrijdje mee te doen. Dit ging al die tijd goed, totdat Ruby met Pinksteren 2020 een ongeluk kreeg in een nieuw stuk weiland, na flink aan de ren gegaan te zijn met zijn weidemaatjes.
Hoe merkte je dat Ruby kreupel was?
“Hij stond letterlijk op drie benen en had heel veel pijn, ik was daardoor bang dat hij wat gebroken had. De dierenarts is met spoed langsgekomen en constateerde dat er gelukkig geen breuk was. Ruby kreeg pijnstillers en rust en ging het been gelukkig weer beter belasten. Na twee weken was hij echter nog steeds kreupel en omdat de dierenarts niet direct de oorzaak kon vinden, was het advies om Ruby te laten onderzoeken door Drs. Anne Brünott (Specialist Chirurgie Paard, Diplomate ECVS).”
Anne Brünott (Europees specialist chirurgie/ orthopedie en chiropractor voor paarden) is regelmatig bij diverse dierenklinieken en kan met haar objectieve bewegingsanalyse-systeem moeilijkere kreupelheden goed in beeld brengen.
Hoe verliep het onderzoek bij Anne Brünott?
“Anne heeft Ruby klinisch onderzocht en constateerde afwijkingen aan de knie rechtsachter. Op de echo was te zien dat er een forse beschadiging was van de buitenste meniscus. Op dat moment hadden we een aantal opties: in laten slapen, opereren, behandelen met stamceltherapie, of behandelen met een ontstekingsremmende zalf en meer rust. Ik heb in eerste instantie gekozen voor de laatste optie, maar helaas kreeg Ruby een forse huidreactie op de zalf en trad er geen verbetering op. In overleg met Anne hebben we toen gekozen voor een nieuw soort stamceltherapie (gepredifferentieerde stamceltherapie, red.)”
Hoe heb je het traject van stamceltherapie ervaren?
“Ruby mocht dezelfde dag weer mee naar huis en heeft geen last gehad van het inspuiten in het gewricht. Thuis mocht hij na een tijdje ook weer in de weide; alleen om hem zo rustig mogelijk te houden mocht hij niet meer samen met andere paarden. Ik ben heel dankbaar dat mijn pensionhouder een aparte weide voor Ruby heeft kunnen regelen, want hier bleef hij mooi rustig en kon hij goed herstellen.
Om de 2-3 weken ben ik terug gegaan naar Anne om Ruby weer te laten meten met de objectieve bewegingsanalyse. Al na drie weken merkten we een enorm verschil en was Ruby heel sterk verbeterd. Deze verbetering zette verder door en na 6 weken mocht ik weer onder het zadel gaan stappen met hem. De revalidatie heeft toen onbedoeld wat verlenging gekregen, omdat ik zelf geopereerd werd en 8 weken niet mocht rijden. Na mijn eigen revalidatie heb ik het rijden weer rustig opgepakt en sindsdien is het alleen maar verder vooruit gegaan. Inmiddels rijd ik alweer een hele tijd zoals voor het ongeluk en ik merk nooit wat aan hem, hij doet het supergoed! Wel houd ik altijd rekening met de bodem waarop ik rijd en longeer ik niet meer, omdat een zware bodem niet goed zou kunnen zijn voor zijn knie.”
Zou je andere eigenaren stamceltherapie adviseren?
“Absoluut! Ik heb ontzettend veel mazzel gehad dat Ruby met stamceltherapie zo snel verbeterde. De prognose was in eerste instantie niet heel goed, ook vanwege zijn leeftijd. Maar omdat hij niet direct op een bepaald niveau in de sport hoeft te lopen, was het doel ook meer realiseerbaar. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, want we rijden nog met heel veel plezier drie keer per week in het bos.”
Bekijk ook de video
Paardenarts.nl gaat in de video in gesprek met Drs. Anne Brünott en Jitske Das, de eigenaresse van Ruby die hun ervaringen met kreupelheid en stamceltherapie delen.