Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

 

 

In de maand september stond de verzorging van het paard centraal in de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’, van de Sectorraad Paarden (SRP). De campagne is gericht op het verbeteren van kennis en het wegnemen van onkunde over paardenwelzijn.

Via de website voorkompaardenleed.nl vind je informatie over het welzijn van paarden. Waar moet je op letten bij de verzorging van een paard. Voeding, huisvesting, beweging, gezondheid, gedrag, alles komt aan bod. De diverse onderwerpen zijn allemaal voorzien van verdiepende informatie en in sommige gevallen wetenschappelijke onderzoeken.

Zie bijvoorbeeld: Ik hou (van) mijn paard zoals hij is.

10 tips over de aard van het paard

  1. De omstandigheden waarin paarden worden gehouden zijn door het gebruik sterk veranderd. Maar een sportpaard heeft dezelfde behoeften als het oerpaard had.
  2. Paarden hebben dagelijks behoefte aan beweging, ruwvoer en contact met andere paarden.
  3. Het couperen van staarten is verboden in Nederland, tenzij er een dringende medische reden voor is.
  4. De staart van een paard is een belangrijk sociaal instrument. Hiermee geeft het paard signalen aan andere paarden. Daarnaast houdt het paard vliegen op afstand met zijn staart.
  5. Paarden gebruiken tastharen op neus en mond voor het zoeken naar voedsel en het verkennen van de omgeving. Scheer ze daarom niet volledig af.
  6. De haren aan de binnenzijde van de oorschelp beschermen de uitwendige oorschelp, volledig uitscheren van de oren is niet gewenst.
  7. Door het planten van een aantal bomen en struiken in of rondom het weiland, krijgt het paard een prettige beschutting tegen wind, regen en zon.
  8. Paarden zijn vluchtdieren. Houd hier rekening mee.
  9. Het paard wordt op een voorspelbare manier beloond en gecorrigeerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat ruiters en paardenhouders weten hoe paarden leren.
  10. Gebruik hulpmiddelen als slofteugel en martingaal alleen onder begeleiding van een professional.


Download de Gids voor Goede Praktijken en bekijk meer tips en onderwerpen

Facebook: facebook.com/voorkompaardenleed
Twitter: @Zorgvoorjepaard #voorkompaardenleed
Website: www.voorkompaardenleed.nl