Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Bericht Sectorraad Paarden | 10 maart 2015

Er zijn recent in Nederland en België weer diverse gevallen van Rhinopneumonie bevestigd. In de meeste gevallen gaat het om verwerpen door het zogenaamde equine herpesvirus type 1 (EHV1). EHV1 is wereldwijd de belangrijkste infectieuze abortusverwekker bij paarden, zo ook in Nederland.

Uit gegevens van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat de afgelopen 10 jaar gemiddeld 30% van de onderzochte verworpen of doodgeboren veulens (of monsters daarvan) positief was op EHV1. Dit percentage verschilt echter van jaar tot jaar en na een rustig jaar zoals 2014 volgt vaak weer een jaar met meer EHV1 abortussen. Dit jaar heeft GD al diverse gevallen bevestigd.

Rhinopneumonie is geen meldingsplichtige ziekte, wanneer echter de neurologische vorm van Rhinopneumonie wordt geconstateerd (die gelukkig maar zelden voorkomt), wordt door de GD aan de behandelende dierenarts/eigenaar nadrukkelijk geadviseerd dit bij de Sectorraad Paarden (SRP) te melden.

Daarnaast worden uiteraard de nodige adviezen gegeven om verdere verspreiding binnen en buiten het bedrijf te voorkomen, of het nu verkoudheidsverschijnselen, verwerpen of zenuwverschijnselen betreft. Dierenartsen kunnen in dit kader (en voor andere infectieziekten bij paarden) elke werkdag tussen 15.00 en 17.00 uur de Helpdesk Paard bellen, waar specialisten van GD en de Faculteit Diergeneeskunde hen van advies dienen.

Bron: www.sectorraadpaarden.nl

Lees hier meer over Rhinopneumonie