Logo Paardenartsnl

De crematie

Delen:

Sanne: “Aan het begin van de avond kreeg ik het beloofde berichtje van Ruud, inclusief foto’s en dat Pakito’s crematie begon. Dit zou ongeveer 5 uur duren. Een heel gek idee vond ik het.”

Pakito is aangekomen bij het paardencrematorium en wordt hier rustig uitgeladen vanaf de brancard met een heftruck met speciale laadbak (‘ovenlader’). De laadback is zo ruim dat een paard er gemakkelijk in zijn geheel in past en daardoor respectvol en rustig verplaatst kan worden naar de oven.

Je zou nu denken dat het een lastige klus is om zo’n  paard in een oven te brengen, maar het tegendeel is waar. Dit gaat heel eenvoudig, respectvol en rustig. Met behulp van de heftruck kon Pakito met de ovenlader in zijn geheel in de oven worden gebracht, waarna voorzichtig de bodem van de ovenlader onder hem vandaan werd gehaald. Pakito kon op deze manier rustig in de oven geladen worden.

Dit is de crematieoven; een speciaal voor paarden ontworpen oven, zodat ook Pakito er probleemloos in paste en op een respectvolle manier gecremeerd kon worden. De oven is van binnen rond en roteert tijdens het crematieproces langzaam waardoor de verbranding sneller en efficiënter kan plaatsvinden.

Ruud van Het Hoeksche Hof vertelde me dat de gehele crematie zo’n 3 tot 5 uur duurt, afhankelijk van de grootte van het paard. Bij Pakito is dit ongeveer 5 uur geweest.

 

Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/story-post/de-crematie/