Logo Paardenartsnl

De bevalling | Toelichting geboortevideo

Delen:

In video van de geboorte is duidelijk te zien dat Ruby onrustig is. De bevalling begint. Ruby begint met persen en gaat al na een minuut na de start van de video liggen.

Dit is de uitdrijvingsfase. Eerst knapt de waterblaas (in de geboortevideo niet goed te zien), vervolgens zien we dat ze gaat persen op de vrucht zelf. Na een paar minuten persen is het vruchtvlies met daarin twee voetjes al zichtbaar. De verdere uitdrijvingsfase verloopt bij paarden vaak heel vlot, ongeveer 20 minuten. We zien Ruby rond 13 minuten en 40 a 50 seconden voor het laatst op de vrucht persen. Kort daarna is het veulen geboren. Over het uitdrijven heeft Ruby dus maar 10 à 15 minuten gedaan.

Melle haalt vervolgens de vliezen en het slijm rondom de neus van het veulen weg. Dat is belangrijk omdat het veulen nu zelfstandig moet gaan ademhalen. De ademhaling wordt daarna ook gecontroleerd. Rond de 18e minuut zien we Ruby voor het eerst contact maken met het veulen.

De nageboorte komt er rond de 26e minuut af. Dit is erg belangrijk omdat niet afkomen van de nageboorte levensgevaarlijk kan zijn voor de merrie. De nageboorte wordt gecontroleerd door Melle. Als deze niet meer compleet is dan kan het zijn dat er stukjes in de baarmoeder zijn achtergebleven en dit kan leiden tot een baarmoederontsteking. Bij een merrie hoort de nageboorte er na 15 tot 90 minuten na de uitdrijving af te komen. Rond de 32ste minuut zien we dat het veulen zijn eerste pogingen doet om te gaan staan. Dit is belangrijk omdat een paard van oudsher een vluchtdier is. Snel voedingsstoffen binnenkrijgen is dus essentieel. Maar de allerbelangrijkste reden: biest! Hierin zitten de antistoffen die het veulen nodig heeft om een afweer op te bouwen. Zeker de eerste 24 uur moet er gecontroleerd worden of het veulen goed drinkt en het ook daadwerkelijk melk binnenkrijgt.

Het veulen heeft in het begin nog moeite om te gaan staan en wordt geholpen door Melle. Doordat het veulen wat zwak is, wordt er biest bij de merrie afgenomen en dit wordt uiteindelijk met de fles aan het veulen gegeven. Op deze manier krijgt hij toch antistoffen en voedingsstoffen binnen.

De video van kort voor de geboorte en deel 2 van de geboortevideo zijn nu hieronder in de story terug te zien!

 

Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/story-post/de-bevalling-van-ruby-toelichting-bij-de-geboortevideo/