Logo Paardenartsnl

— Advertorial —

IT'S OH SO QUIET…

Uitbundige paarden hebben vele namen over de hele wereld: ze kunnen scherp, gevoelig, pittig, gek, temperamentvol, vurig, bruisend en heet zijn, op verschillende continenten vertaald in de plaatselijke taal als een universeel “paardenjargon”.

You’re all alone

Wanneer een paard in de onnatuurlijke leefomgeving van een stal wordt geplaatst, doet hij het erg goed zo lang hij vrienden en routine heeft. Paarden gedijen bij routine. Als je een paard dit ontneemt, is er een grote kans dat hij nerveus wordt en bij het eerste enge moment wil vluchten. Het is een vluchtdier dat overleeft door gevaar te ontvluchten. Het heeft 65 miljoen jaar lang op deze manier geleefd en zich geëvolueerd.

Het algemene advies is om je paard veel buiten te houden. Zelfs als dit een aparte paardenweide, maar dicht bij andere paarden betekent. Paarden zijn geëvolueerd om gras te verteren en eten tachtig procent van hun dag. Gras en vezels moeten lang worden gekauwd. Door deze systematische beweging, stap voor stap, kan een paard in een natuurlijke omgeving tot zo’n vijftig kilometer per dag lopen. Zet een paard op stal, beperk zijn bewegingsvrijheid en zijn “graasgewoonte”, en je paard kan “heet” worden om te rijden.

And so peaceful until…?

Een wedstrijdomgeving kan zeer stressvol zijn voor zowel het paard als de ruiter. Sportpsycholoog Gary Diplock (MP NLP DIPSPORTS PSYCHOL) zegt over stress bij ruiters:

“Er wordt gesuggereerd dat veel van de “hij/zij doet dat anders nooit”-momenten eigenlijk worden veroorzaakt door de ruiter. Veel trainers vertellen hun ruiters dat ze “zich de overgang moeten inbeelden” en dat de overgang dan plaatsvindt. Als we een activiteit willen uitvoeren, komt onze logica in het spel. Als we rijden verwachten we dat dingen gebeuren als we erom vragen, dus waarom zouden we niet verwachten van een paard dat het onze nerveuze spanning oppikt? Gary adviseert ook om met een voedingsdeskundige te praten over de voedingsbehoeften van je paard.

Voeding kan een grote rol spelen in gedrag en we hebben gesproken met Cavalor, een toonaangevende producent van supplementen, en hun voedingsdeskundige had een eigen mening over “hete” paarden:

“Tegenwoordig houden mensen van hun paard alsof het hun eigen kind is en willen ze er goed voor zorgen. Dit betekent dat mensen soms te veel van hun paarden kunnen houden, waardoor de paarden via het voer dat voor ze wordt bereid te veel energie opnemen voor het werk dat ze moeten verrichten. Dit heeft meerdere gevolgen: het paard wordt overvoed met te rijke concentraten of krijgt gewoon te veel voor de activiteit die hij moet verrichten = mogelijke gevolgen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en soms een ‘heet’ of ‘gek’ paard dat moeilijk handelbaar wordt waardoor de lol eraf gaat.”

You blow a fuse…?

Routine aanhouden is een uitstekende manier om je voor te bereiden op wedstrijden. We hebben gesproken met Ferenc Damen, Nederlands internationaal ruiter, die een carrière heeft opgebouwd als ruiter voor handelaren. Ferenc heeft ook een geweldige reputatie opgebouwd als spring- en dressuurruiter in de VS, Nederland en het Verenigd Koninkrijk; hij rijdt paarden misschien vier of vijf keer om vervolgens deel te nemen aan Small Tours of springwedstrijden tot 1,30 m. Ferenc kan niet altijd routine en vertrouwdheid gebruiken om hem en zijn paard te helpen. We hebben hem daarom gevraagd wat zijn geheim is.

“Ik moet altijd rekening houden met het paard en mezelf aanpassen aan het paard. Het maakt niet uit wat het paard kan, je moet altijd vertrouwen hebben in je eigen kunnen (op je eigen niveau) en rijden in wat ik een “open evenwicht” noem. Als ik andere mensen train, nemen we een paar dagen voor de wedstrijd de tijd om iedere sessie te evalueren en vertel ik alle leerlingen dat ze moeten rijden voor hun eigen leerproces en dat van hun paard, dat ze altijd moeten denken aan de volgende stap, en dat prijzen winnen niet het enige is wat telt. Het is beter om plezier te hebben in wedstrijden en het paard een goede ervaring te geven op een lager niveau.”

And then you fall in love…

Op welk niveau je ook rijdt, werk altijd met mensen die je vertrouwen kunnen geven. Deze mensen hoeven niet de populairste trainer te zijn, maar slechts eerlijke, betrouwbare, oprechte ogen op de grond. Laat je goed adviseren door een voedingsbedrijf dat je ondersteunt. Zorg ervoor dat je een bedrijf kiest dat veel aan onderzoek doet en dit in de praktijk kan toepassen op paarden. Ten slotte is het belangrijk om alle aspecten van de leefstijl en voeding van je paard te bekijken als je gedragsproblemen ondervindt die te maken kunnen hebben met zijn werklast of voer en supplementen.


Link naar deze pagina: https://www.paardenarts.nl/advertorial/cavalor-calming/